Austin Lyle, elevul care a fost acuzat că a împușcat și rănit doi angajați ai liceului său din Denver a fost găsit mort în apropierea vehiculului său din Park County, relatează Reuters.

Suspectul cautat de politia din DenverFoto: Denver Police Department / AP / Profimedia

16:13 Medicii legiști din Park County au confirmat într-o postare pe Facebook că trupul neînsuflețit îi aparține lui Austin Lyle, în vârstă de 17 ani, care a împușcat doi administratori ai liceului său în timp ce îl căutau de arme, ca parte a unui „plan de siguranță” conceput pentru tânăr pe baza problemelor anterioare de comportament.

Un elev de 17 ani a împușcat miercuri doi administratori dintr-un liceu din Denver în timpul unei percheziții la intrarea în instituția de învățământ. Percheziția a avut loc pe fondul unor probleme anterioare de comportament, au declarat autoritățile.

Suspectul de 17 ani a rămas în libertate și este căutat de autorități. Oficialii școlii din Denver, criticați pentru măsurile laxe de securitate au spus că vor pune ofițeri înarmați în liceele publice ale orașului.

Împușcăturile au avut loc într-o școală obișnuită cu violențele, unde avusese loc chiar o crimă la începutul acestei luni. Părinții, care s-au întâlnit miercuri în campusul care găzduiește 2.500 de elevi, au acuzat autoritățile că nu au făcut suficient pentru a le proteja copiii.

„M-am săturat!, a spus Jesse Haase, care plănuia să își scoată fiica de la cursuri pentru tot restul anului școlar.

Poliția îl caută pe Austin Lyle pentru tentativă de omucidere. Arma folosită la împușcătură nu a fost recuperată, a declarat șeful poliției din Denver, Ron Thomas.

Poliția a emis o alertă și a oferit o recompensă de până la 2.000 de dolari pentru informații despre caz.

Incidentul armat a avut loc chiar înainte de ora 10 a.m. într-o zonă de birouri, în timp ce studentul era supus unei percheziții ca parte a unui „plan de siguranță”.

Unul dintre administratorii răniți a fost eliberat din spital miercuri după-amiază, iar al doilea a rămas în stare gravă, a declarat Heather Burke, purtătorul de cuvânt al spitalului Denver Health. Ambele victime sunt bărbați.

„În mod evident, este înarmat și periculos și dorește să folosească arma, așa cum a făcut în această dimineață”, a avertizat primarul din Denver, Michael Hancock.

Pe 3 martie, sute de elevi au plecat în timpul cursurilor și au mărșăluit în sprijinul unor legi mai stricte privind armele, după moartea lui Luis Garcia, în vârstă de 16 ani, care a fost împușcat în timp ce aștepta lângă școală.

În iunie 2020, pe fondul unei veri de proteste împotriva nedreptății rasiale ca urmare a uciderii lui George Floyd, școlile publice din Denver au decis să renunțe treptat la utilizarea ofițerilor de poliție în clădirile școlilor. Acest impuls a fost alimentat de criticile conform cărora polițiștii arestau în mod disproporționat elevii de culoare.

După împușcătura de miercuri, doi ofițeri înarmați vor fi detașați la East High School, iar alte licee ale orașului vor primi fiecare câte un ofițer, a declarat Alex Marrero, superintendentul școlilor publice din Denver.

Într-o scrisoare de miercuri adresată Consiliului de Educație al orașului, Marrero a spus că decizia sa ar încălca politicile districtului. Dar a adăugat că „nu mai poate sta pe margine”.

„Sunt dispus să accept consecințele acțiunilor mele”, a scris el. „Sunt liderul acestui district și sunt însărcinat cu menținerea în siguranță a personalului nostru în fiecare zi.”

Violența cu armele în școli a devenit din ce în ce mai comună în SUA, cu peste 1.300 de atacuri armate înregistrate între 2000 și iunie 2022, potrivit cercetătorilor de la Școala Postuniversitară Navală și Centrul pentru Apărarea și Securitatea Internațională. În urma atacurilor, au murit 377 de persoane și au fost rănite 1.025.

Lyle fusese transferat la East High School după ce a fost eliminat disciplinar dintr-un liceu din apropiere din cauza încălcării politicilor școlare, a declarat un purtător de cuvânt.