Opozanta belarusă Svetlana Tihanovskaia, aflată miercuri la Washington, şi-a îndemnat ţara să rupă relaţiile cu vecina ei "colonialistă", Rusia, transmite AFP.

Svetlana TihanovskaiaFoto: KAY NIETFELD / AFP / Profimedia

"Este timpul să ne opunem amestecului Rusiei în afacerile interne ale Belarusului", a pledat ea la o conferinţă de presă în Congresul american.

Moscova "susţine regimul ilegitim" şi "desfăşoară acţiuni colonialiste", a acuzat opozanta în vârstă de 40 de ani, care a candidat la preşedinţie în 2020 împotriva lui Aleksandr Lukaşenko, aflat la putere de trei decenii.

Obligată să trăiască în exil, Svetlana Tihanovskaia a devenit simbolul forţelor democratice din Belarus şi inamicul unui regim ale cărui abuzuri brutale le denunţă neobosit.

De la Washington, ea le-a cerut compatrioţilor să rupă "relaţiile strânse cu agresorul rus". "Agresorul militar ne foloseşte în mod liber teritoriul, spaţiul aerian pentru a ataca şi a ameninţa Ucraina", a declarat ea, solicitând armatei ruse "să se retragă complet din Belarus".

La începutul lunii martie, un tribunal din Belarus a condamnat-o în absenţă la 15 ani de închisoare, într-un context de represiune acerbă orchestrată de regimul Lukaşenko.

Conferinţa de presă la care a participat a fost organizată de doi senatori care conduc un grup parlamentar care sprijină opoziţia din Belarus.

"Domnul Lukaşenko a permis ca teritoriul suveran al Belarusului să fie folosit pentru a promova proiectul expansionist al domnului Putin şi a facilita atacurile nejustificate împotriva Ucrainei", a denunţat Jeanne Shaheen, senatoare de New Hampshire.