Premierul spaniol Pedro Sanchez va merge în China săptămâna viitoare, în urma unei invitaţii oficiale din partea preşedintelui Xi Jinping, în condiţiile în care Beijing încearcă să se promoveze ca un mediator în războiul din Ucraina, relatează Reuters.

Premierul spaniol Pedro SanchezFoto: JAVIER SORIANO / AFP / Profimedia

Invitaţia adresată premierului spaniol, despre care iniţial a scris miercuri ziarul El Pais, a fost confirmată ulterior de ministrul Preşedinţiei Guvernului, Felix Bolaños, într-un interviu acordat postului de radio Cadena Ser.

"Vizita va avea loc săptămâna viitoare. Greutatea pe care Spania şi Pedro Sanchez o au în lume este incontestabilă", a declarat Bolaños, adăugând că "China are un rol-cheie în medierea războiului" din Ucraina.

Preşedintele Xi Jinping tocmai a încheiat o vizită de trei zile la Moscova, unde a spus că poziţia Chinei privind conflictul este "imparţială". Luna trecută, Beijingul a prezentat un plan de pace în 12 puncte şi a făcut apel la o încetare completă a focului.

Spania, membră NATO, a cărei politică externă este strâns aliniată cu cea a Statelor Unite, este un aliat ferm al Ucrainei şi va prelua preşedinţia Consiliului Uniunii Europene în luna iulie.

Când a fost la Kiev, chiar în ajunul împlinirii unui an de la invazia rusă, premierul Sanchez şi-a exprimat "sprijinul necondiţionat" faţă de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi a susţinut propunerea de pace a acestuia din urmă, care include condiţia de restabilire a teritoriului Ucrainei la situaţia de dinaintea anexării Crimeei de către Rusia în 2014.

Felix Bolaños a mai declarat că vizita premierului Sanchez în China va fi importantă şi din punct de vedere comercial şi economic, întrucât premierul Sanchez intenţionează să aibă întâlniri cu Forumul Asia-Pacific şi cu întreprinderile spaniole care operează în China.

Sanchez urmează să participe la Forumul Boao pentru Asia - similar Forumului Economic Mondial desfăşurat la Davos - în provincia chineză Hainan, la 30 martie, înainte de a se îndrepta spre Beijing în ziua următoare pentru a se întâlni cu preşedintele Xi Jinping.

Cele mai recente discuţii bilaterale dintre cei doi lideri au avut loc în noiembrie 2022, în timpul summitului G-20 din Bali, Indonezia.