Graficul vizitei lui Xi Jinping la Moscova a fost împărțit clar în două părți. În prima zi Putin a avut convorbiri neoficiale (adică care nu se încheie cu semnarea vreunor documente). Timp de 4,5 ore el a stat de vorbă cu liderul rus tête-à-tête.

Xi Jinping și Vladimir PutinFoto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

După aceea dialogul a continuat la un dejun informal. Nu este exclus ca luni să fi și fost realizate toate înțelegerile de principiu.

Marți a venit timpul acțiunilor oficiale. S-a discutat la nivel de delegații în format de convorbiri, iar ulterior în cadrul unui dejun oficial.

În partea extinsă a convorbirilor Putin a reamintit că Rusia este gata să colaboreze cât mai strâns cu R.P.Chineză. El a declarat că Moscova se pronunță pentru folosirea monedei yuan în decontările Federației Ruse cu țările Asiei, Africii și Americii Latine.

"Sunt convins că formele de decontări în yuani se vor extinde între partenerii ruși și colegii lor din terțe țări", a spus liderul rus.

Anterior Banca Rusiei comunicase că până în decembrie, ponderea yuanului în decontările la export rusești a crescut până la 16% față de 0,5% la începutul anului 2022. Este adevărat, ponderea acestor decontări în dolari și euro este oricum mai mare - de 48%, potrivit Nezavisimaia Gazeta, citată de Rador.