Populația Canadei va crește într-un ritm record datorită unui aflux de imigranți și rezidenți temporari, a anunțat miercuri institutul național de statistică, preconizând o dublare a populației în 26 de ani, dacă tendința va continua, potrivit AFP.

Justin TrudeauFoto: Andrej Ivanov / AFP / Profimedia

Canada avea 39.566.248 de persoane la 1 ianuarie, cu un milion mai mult decât cu un an înainte - o creștere care nu a mai fost înregistrată din 1957. Cu imigrația ca principală sursă.

Canada a înregistrat „de departe” cea mai mare rată de creștere a populației (+2,7%) dintre țările G7, a precizat Statistics Canada într-un comunicat de presă, continuând o tendință începută în urmă cu mai mulți ani.

„Aproape toate țările cu o rată de creștere a populației mai mare (...) se aflau în Africa”, explică institutul.

Având o rată a șomajului aproape de minimul istoric (5%) și cu o populație îmbătrânită, guvernul liberal al premierului Justin Trudeau și-a dublat obiectivul de primire de imigranți de la venirea sa la putere în 2015.

În 2022, țara a primit 437.180 de imigranți, iar acum își propune să admită 500.000 în fiecare an până în 2025 pentru a compensa deficitul de forță de muncă.

Numărul rezidenților temporari cu permis de muncă sau de studii a fost de asemenea în creștere, ajungând la 607.782.

De asemenea, guvernul canadian a anunțat miercuri o prelungire până anul viitor a programului de acordare de adăpost de urgență pentru refugiații ucraineni, care urma să expire săptămâna viitoare.

Iar autoritățile au prezentat recent noi măsuri pentru a ușura procesul de imigrare pentru cetățenii turci și sirieni aflați deja în Canada, la o lună după cutremurul care a provocat moartea a peste 50.000 de persoane în cele două țări.

Potrivit Statisticii Canadei, creșterea imigrației „ar putea ridica provocări suplimentare pentru unele regiuni ale țării, legate de locuințe, infrastructură și transport, precum și pentru furnizarea de servicii către populație”.