UBS Group AG va reduce probabil portofoliul de 10 miliarde de dolari al Credit Suisse Group în domeniul transporturilor maritime, pe care l-a moștenit în cadrul preluării de urgență de duminică, a anunțat miercuri Wall Street Journal.

Credit SuisseFoto: Juergen Hasenkopf / Alamy / Profimedia Images

UBS ar putea, de asemenea, să încerce să vândă portofoliul, dar acest lucru ar putea determina proprietarii să își mute conturile în altă parte, a relatat WSJ, citând persoane familiarizate cu această chestiune.

Aproximativ jumătate din portofoliul de transport maritim implică proprietari greci de nave care își folosesc depozitele din divizia de gestionare a averilor a băncii ca garanție pentru a finanța noi nave, a adăugat raportul.

„Afacerea noastră de gestionare a averilor din Grecia este o parte integrantă a strategiei noastre în regiunea Europei și una pe care dorim să o dezvoltăm, după ce am anunțat recent un nou șef de piață pentru a susține aceste ambiții”, a declarat UBS într-o declarație trimisă prin e-mail către Reuters.

Credit Suisse nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.

Autoritățile elvețiene au anunțat săptămâna trecută că UBS a fost de acord să cumpere rivalul său Credit Suisse, în cadrul unei fuziuni menite să limiteze criza de încredere care se răspândește în sistemul bancar mondial, scrie Reuters.

Preluarea a liniștit puțin piețele, nu și acționarii

Absența unor noi turbulențe în jurul preluării Credit Suisse de către rivalul său UBS sau a unor noi temeri legate de sistemul bancar a liniștit investitorii și a permis atât indicilor mondiali, cât și acțiunilor bancare să crească semnificativ marți, transmite AFP.

În condiţiile acordului de salvare, UBS plăteşte acţionarilor Credit Suisse 0,76 franci pe acţiune.

Reducerea semnificativă vine în timp ce autorităţile de reglementare încearcă să susţină sistemul bancar global.

Eforturile pentru o salvare urmează câtorva săptămâni tumultuoase, în care banca americană Silicon Valley Bank din SUA a intrat în faliment şi acţiunile First Republic Bank s-au prăbuşit, preţurile acţiunilor în sectorul bancar scăzând puternic la nivel internaţional.

O serie de deţinători de obligaţiuni Credit Suisse au declarat marţi că iau în considerare acţiuni în justiţie, după ce obligaţiuni ale băncii de 17 miliarde de dolari au fost şterse ca parte a vânzării de urgenţă a instituţiei financiare către UBS, transmite CNBC