O nouă răsturnare de situație în sistemul judiciar din New York care a amânat posibila punere sub acuzare penală a fostului președinte american Donald Trump, au relatat miercuri mai multe instituții media.

Donald TrumpFoto: snapshot/Future Image/D Van Tine / Shutterstock Editorial / Profimedia

Miliardarul republican, în vârstă de 76 de ani, care visează să „recucerească” Casa Albă în noiembrie 2024, trebuie să răspundă în fața justiției din statul New York pentru o plată a 130.000 de dolari, chiar înainte de victoria sa în alegerile prezidențiale din noiembrie 2016, unei actrițe de filme pentru adulți, Stormy Daniels, cu care ar fi avut o aventură, potrivit AFP.

După ani de anchetă a procuraturii din Manhattan, procurorul acesteia, Alvin Bragg, un ales democrat, părea aproape de a anunța o inculpare penală - care ar fi istorică - a celui de-al 45-lea președinte american (2017-2021).

Donald Trump a fost cel care, de la reședința sa de la Mar-a-Lago (Florida), a declanșat sâmbătă o furtună mediatică și politică scriind cu majuscule pe rețeaua sa de socializare Adevărul că va fi pus sub acuzare și „arestat” marți.

Dar procurorul Bragg a rămas tăcut și nu s-a întâmplat nimic din ceea ce a anunțat fostul șef de stat.

Ședința marelui juriu a fost anulată

Miercuri dimineață, presa americană care a asediat tribunalul din Manhattan specula că marele juriu - un grup de cetățeni cu largi puteri de anchetă care lucrează cu procurorul Bragg - va vota după-amiaza asupra unei inculpări.

Însă, potrivit New York Times și publicației online Insider, care se bazează pe două surse judiciare, ședința marelui juriu de miercuri a fost anulată.

Insider relatează că juriul nu va vota până la sfârșitul săptămânii, deși era programat să se reunească joi. Marele juriu se întrunește în zilele de luni, miercuri și joi.

Întrebată de AFP, o purtătoare de cuvânt a procurorului a refuzat să „confirme sau să comenteze orice problemă legată de marele juriu”.

Și chiar dacă va fi inculpat, Trump nu va fi „arestat” imediat. Ar fi nevoie de câteva zile pentru ca el să apară în Manhattan.

În acest caz, după ce s-ar „preda” voluntar justiției, i s-ar comunica acuzațiile și ar fi, eventual și simbolic, arestat pentru câteva minute.