După aproape un an de negocieri, în care situația din Sri Lanka a rămas dramatică, țara primește, în sfârșit, un ajutor din partea Fondului Monetar Internațional. E vorba de 3 miliarde de dolari, bani care vor fi folosiți pentru a restructura datoria uriașă a țării și a începe redresarea economică. Problema pentru Sri Lanka va fi să îndeplinească toate reformele care condiționează ajutorul FMI.

vanzatori intr-o piata din Sri LankaFoto: Thilina Kaluthotage / Zuma Press / Profimedia

Pentru benzină sau motorină, stai și cu zilele la coadă. Dacă ai noroc să îți vină rândul, alimentezi doar câțiva litri și de trei ori mai scump decât anul trecut. Din acest motiv, mașina, scuterele sau tuk-tuk-urile se mai folosesc doar ca maximă necesitate. Sri Lanka stă pe loc de săptămâni bune.

Buteliile de gaz pentru gătit se vând la suprapreț prin tot felul de rețele informale. Mare parte din oameni gătesc la sobe cu lemne. Rutina zilnică se face în funcție de penele de curent – două pe zi. Multe categorii de medicamente se găsesc foarte greu. În magazine, prețurile sunt exorbitante.

În reședința asediată a președintelui fugit din țară, protestatarii se bucură de ceva ce fie n-au cunoscut vreodată, fie n-au mai trăit de mult: bucăți de lux – o baie în piscină, un pic de sală, niște muzică de pian.

Citește continuarea pe Panorama.ro.