Ministerul Afacerilor de Externe de la Chișinău a reacţionat miercuri la declaraţiile purtătoarei de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, privind înlocuirea în legislaţie a sintagmei „limba moldovenească” cu „limba română”. Autoritățile de la Chișinău fac apel către Moscova să nu se mai amestece în „treburile interne” ale țării.

Ministrul moldovean de externe Nicu PopescuFoto: Michal Cizek / AFP / Profimedia Images

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene spune, într-un mesaj postat pe Facebook, că declarațiile reprezentantei oficiale a Ministerului rus de Externe reprezintă o ingerință în treburile interne ale Republicii Moldova.

  • „Este dreptul nostru suveran de a decide cum numim limba pe care o vorbim și nu acceptăm lecții de istorie.
  • Reiterăm apelul către partea rusă de a nu admite ingerințe în treburile interne ale țării noastre”, arată Ministerul de Externe al Republicii Moldova.

Limba română înlocuiește limba moldovenească în toate legile Republicii Moldova

Parlamentul de la Chișinău a votat în urmă cu o săptămână în lectură finală proiectul de lege privind înlocuirea sintagmei „limba moldovenească” cu „limba română” în toată legislația Republicii Moldova, inclusiv în Constituție.

Concret, în toate legile și în Constituția Republicii Moldova ar urma să apară sintagma „limba română”, în loc de „limba moldovenească”. Proiectul de lege urmează să implementeze o decizie din 2013 a Curții Constituționale, care a decis că textul Declarației de Independență primează în fața Constituției. În Declarația de Independență limba de stat este cea română, scrie deschide.md.

Astfel, sintagmele „limba moldovenească, limba de stat, sau limba oficială”, la orice formă gramaticală din actele legislative vor fi substituite cu noțiunea „limba română” la forma gramaticală corespunzătoare. De asemenea, se constată drept desuet textul „funcţionând pe baza grafiei latine” din articolul 13 alineatul (1) din Constituţia R. Moldova.

  • „În scopul executării prezentei legi, în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, Agenția Resurse Informaționale Juridice va asigura în Sistemul informațional „Registrul de stat al actelor juridice” operarea modificărilor ce se impun în sensul prezentei legi, în toată legislația Republicii Moldova, inclusiv în Constituția Republicii Moldova”, mai scriu autorii.
  • „Limba română ca limbă de stat şi reintroducerea alfabetului latin sunt primele incluse în enumerarea din Declaraţia de Independenţă a “elementelor de identificare” ale statului, rezultând, în mod evident, că aceste elemente au fost considerate esenţiale în definirea identităţii constituţionale a noului stat şi a populaţiei acestuia, fiind puse alături, de exemplu, de drapelul, stema şi denumirea oficială a statului, având un rol cheie în sistemul valoric creat prin proclamarea independenţei Republicii Moldova”, se menționează în nota informativă a proiectului.

Proiectul mai prevede ca Sărbătoarea Națională „Limba noastră”, așa cum este denumită în prezent în Hotărârea Parlamentului cu privire la zilele comemorative, zilele de sărbătoare și zilele de odihnă și în Codul muncii, să se numească „Limba română”.

Ministerul român al Afacerilor Externe a salutat adoptarea de către Parlamentul Republicii Moldova a legii de modificare a limbii.

  • „Adoptarea Legii menționate are o profundă semnificație simbolică, întrucât restabilește adevărul științific cu privire la denumirea limbii oficiale a Republicii Moldova și confirmă statutul limbii române de limbă oficială a Republicii Moldova.
  • De asemenea, reconfirmă comunitatea de limbă, istorie și cultură dintre România și Republica Moldova”, a transmis MAE.

Maria Zaharova: „Limba română trebuie redenumită în „limba moldovenească”, şi nu viceversa”

Sâmbătă, purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de externe, Maria Zaharova, a acuzat România de ocuparea Basarabiei până în 1940, înfuriată de mesajul Ministerului Român de Externe care a lăudat înlocuirea de către Republica Moldova a limbii moldovenești cu limba română în toate legile ca „restabilind adevărul științific”. „Ar trebui să urmeze logica istorică numind limba română drept limba moldovenească și nu viceversa”, a subliniat ea,

  • „Renunțând la limba moldovenească, actualul regim de la Chișinău abordează întrebarea: a cui este acum Basarabia (care până la 1940 a fost ocupată de România) și cui aparțin pământurile de la Nistru (care până la 1940 intrau în componența Ucrainei)? Acum limba moldovenească într-un mod paradoxal, oficial, s-a păstrat doar în Transnistria.
  • Dacă se dorește transcrierea limbii, atunci ar trebui să urmeze logica istorică numind limba română drept limba moldovenească și nu viceversa”, a scris pe Telegram Zaharova care a ținut să facă referire și la niște „adevăruri istorice”, spunând că „limba moldovenească este limba străveche a moldovenilor, amintită în lucrările secolului al XVII-lea”, iar „limba română însăși a luat contur abia la sfârșitul secolului al XVIII-lea”.

Bogdan Aurescu: „Aşa-numită limbă moldovenească nu există”

Aflat luni la Bruxelles, unde a participat la Consiliul Afaceri Externe al UE, şeful diplomaţiei române Bogdan Aurescu a fost întrebat despre această reacţie a reprezentantei Ministerului de Externe de la Moscova.

  • „Nu se obişnuieşte ca un ministru de externe să comenteze declaraţiile unui alt ministru de externe”, a spus Bogdan Aurescu. El a precizat că, atunci când Parlamentul de la Chişinău a luat această decizie istorică, România a salutat acest pas foarte important.
  • „Pentru că restabileşte adevărul istoric legat de numele oficial al limbii din Republica Moldova.
  • În acelaşi timp, este un gest de maturitate al societăţii din Republica Moldova şi al aderării la valorile europene.
  • Aşa-numită limbă moldovenească nu există, este un construct artificial creat de Uniunea Sovietică şi folosit mai apoi de Rusia în scopuri propagandistice”, a spus Aurescu, citat de TVR Moldova.

Zaharova: „Nici Bogdan Aurescu nu a existat niciodată, dar a fost creat”

Deranjată de declarația ministrului român de Externe, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, i-a dat replica, marţi, fără niciun fel de tact diplomatic, spunând că în această logică şi ministrul român de externe poate fi numit o „construcţie artificială”.

  • „Ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat că limba moldovenească nu a existat niciodată, ea ar fi fost creată artificial în perioada sovietică. Nici domnul Bogdan Aurescu nu a existat niciodată, dar până la urmă a fost creat. Este posibil acum să-l numim o "construcţie artificială"?”, a scris Maria Zaharova, marţi, pe contul său de Telegram, conform News.ro.

Ea l-a jignit chiar pe şeful diplomaţiei române, continuând: „Spre deosebire de ministrul român, limba moldovenească reprezintă un fenomen important în istoria lumii”.

În plus, Zaharova a susținut că „limba moldovenească este mai veche decât limba română” şi a făcut trimitere la o altă postare a ei de pe Telegram făcută sâmbătă, 18 martie, când reacţionase la un comunicat al MAE român ce saluta adoptarea, la Chişinău, a legii referitoare la „limba română”.