La trei săptămâni de la catastrofa feroviară din Grecia, premierul Kyriakos Mitsotakis a anunțat marți că alegerile vor avea loc în luna mai, guvernul său fiind tras în jos de un accident care a scos la iveală o furie mai veche a grecilor față de liderii lor, potrivit AFP.

Premierul grec Kyriakos MitsotakisFoto: DIMITRIS PAPAMITSOS / AFP / Profimedia

„Pot să vă spun cu certitudine că alegerile vor avea loc în luna mai”, a declarat liderul partidului conservator Noua Democrație (ND), în primul său interviu televizat de la coliziunea frontală dintre două trenuri care a provocat moartea a 57 de persoane în seara zilei de 28 februarie.

El nu a precizat data exactă a scrutinului legislativ, care ar urma să aibă loc până în iulie, când expiră actualul mandat al guvernului său.

Dar a deschis calea pentru organizarea ulterioară a unui alt scrutin, dacă primul nu reușește să producă o majoritate absolută sau dacă partidele cu cele mai mari scoruri nu reușesc să formeze o coaliție.

„Un al doilea vot ar putea fi necesar. Este foarte probabil”, a declarat el la canalul privat Alpha.

Guvernul conservator, care se află la putere din 2019, se află sub presiune de la catastrofa care a zguduit țara și a trimis zeci de mii de greci furioși în stradă.

Un management defectuos

Accidentul a fost pus pe seama unei greșeli a șefului de gară, dar a scos la iveală și gravele disfuncționalități ale căilor ferate grecești, starea de degradare a rețelei și întârzierile flagrante în modernizarea acesteia, în special în ceea ce privește siguranța și semnalizarea.

Premierul a fost, de asemenea, puternic criticat pentru modul în care a gestionat accidentul, mai ales atunci că a declarat de la bun început că acesta s-a datorat „unei tragice erori umane”.

De atunci, el a încercat să rectifice situația, cerând în mai multe rânduri iertare familiilor victimelor și promițând o transparență absolută în ancheta judiciară în curs de desfășurare pentru stabilirea responsabilităților.

Pe 8 martie, la „vârful” protestelor, cel puțin 65.000 de persoane au ieșit în stradă pentru a-și exprima frustrarea, dintre care 40.000 în capitală.

După greve de scurtă durată în mai multe sectoare, Grecia a cunoscut o grevă aproape generală la 16 martie, cu o paralizie aproape completă a transporturilor.