Cea mai înaltă instanță din Oklahoma a decis marți că constituția statului protejează dreptul la avort pentru a păstra viața mamei și că un medic nu trebuie să aștepte până când există o urgență medicală imediată pentru a efectua un avort, potrivit Reuters.

AvortFoto: Traci Hahn | Dreamstime.com

Printr-o hotărâre cu 5-4, Curtea Supremă din Oklahoma a constatat că o lege adoptată anul trecut care permite avortul pentru salvarea vieții doar atunci când există o „urgență medicală” încalcă „dreptul inerent la viață” prevăzut de constituția statului.

Instanța nu a anulat o interdicție separată din 1910 privind avortul, care prevede o excepție pentru păstrarea vieții mamei, care nu necesită o urgență medicală. De asemenea, nu a abordat dacă constituția statului include un drept la avort în orice alte circumstanțe.

Oklahoma a început să aplice ambele legi după ce, în iunie anul trecut, Curtea Supremă a Statelor Unite a anulat hotărârea istorică Roe vs. Wade din 1973, care garanta dreptul la avort la nivel național. Planned Parenthood și alți furnizori de servicii de avort au intentat procese pentru a contesta legile.

„În timp ce suntem ușurați că locuitorii din Oklahoma care se confruntă cu situații care le pun viața în pericol au dreptul la îngrijire, decizia de a menține interdicția de dinainte de Roe a statului este inconștientă”, a declarat președintele Planned Parenthood, Alexis McGill Johnson.

Procurorul general al Oklahomei, Gentner Drummond, a spus într-o declarație: „Respectăm decizia instanței și suntem încântați că judecătorii au recunoscut excepția pentru cazurile în care viața mamei este în pericol”.

Decizia de marți vine pe fondul incertitudinii larg răspândite în statele care interzic avortul cu privire la situațiile în care medicii pot efectua procedura dacă este necesar pentru a păstra viața sau sănătatea mamei.

Unele femei au fost forțate să aștepte până când au fost în pericol imediat înainte de a obține un avort, chiar și atunci când medicii au prevăzut riscul mult mai devreme.

Majoritatea din Oklahoma a constatat că un medic poate efectua un avort după ce stabilește cu „un grad rezonabil de certitudine sau probabilitate medicală” că o sarcină pune în pericol viața mamei și că nu este nevoie de „certitudine absolută”.

„Nu cunoaștem nicio altă lege care să impună să se aștepte până când există o urgență medicală reală pentru a primi un tratament atunci când se știe sau este probabil să apară o afecțiune dăunătoare în viitor”, au scris aceștia într-o opinie nesemnată.

„A cere cuiva să aștepte până când există o urgență medicală ar pune și mai mult în pericol viața femeii însărcinate și nu servește un interes de stat imperios”, au spus ei.

Patru judecători, toți numiți de guvernatori republicani, au avut opinii divergente, spunând că majoritatea nu a luat în considerare interesele copiilor nenăscuți și că a depășit textul Constituției. Un republican numit în funcție s-a alăturat celor patru judecători democrați.

12 din cele 50 de state, inclusiv Oklahoma, interzic acum avortul în mod categoric, în timp ce multe altele îl interzic după o anumită perioadă de sarcină, potrivit Institutului Guttmacher, o organizație de cercetare care susține dreptul la avort. (foto: Dreamstime)

Referințe: