Rusia și China sunt „preocupate” de prezența tot mai mare a NATO în Asia, au declarat președinții celor două țări într-o declarație comună semnată marți după discuțiile de la Kremlin dintre Vladimir Putin și Xi Jinping, potrivit AFP.

Steagul NATOFoto: DreamsTime / Erix2005

„Cele (două) părți sunt foarte îngrijorate de întărirea tot mai mare a legăturilor dintre NATO și țările din regiunea Asia-Pacific pe probleme militare și de securitate”, au declarat Putin și Xi Jinping, acuzând Alianța Atlantică de „subminarea păcii și stabilității regionale”.

Moscova și Beijingul „sunt împotriva formării de blocuri închise exclusive în regiunea Asia-Pacific”, au subliniat ei, denunțând „influența negativă a strategiei americane ghidate de o mentalitate de Război Rece (...) asupra păcii și stabilității în această regiune”.

Rusia și China și-au exprimat, de asemenea, „îngrijorarea puternică” cu privire la posibilele „consecințe și riscuri pentru stabilitatea strategică în regiunea Asia-Pacific” din cauza planurilor alianței SUA-Australia-Marea Britanie (AUKUS) de a construi submarine nucleare.

Moscova și Beijingul „fac apel în mod hotărât la membrii acestui parteneriat să își îndeplinească cu strictețe angajamentele privind neproliferarea (...) și să susțină pacea regională”, au declarat ele. (foto: Dreamstime)