Rusia a fost prima destinație a lui Xi Jinping, președintele Chinei, atât în 2013, când a obținut primul mandat de președinte al Chinei și de secretar general al Partidului Comunist Chinez (PCC), cât și acum, în 2023, imediat după obținerea celui de-al treilea mandat.

Xi Jinping si Vladimir Putin la KremlinFoto: Russian Pool / Associated Press / Profimedia Images

Și atunci, și acum, Rusia a fost prima opțiune, întrucât Xi dorea să transmită un mesaj clar: acela că Beijingul este un partener de încredere al statului rus. Războiul din Ucraina avea, însă, să pună la încercare această prietenie.

Ucraina, care a moștenit o importantă industrie militară din era sovietică, a fost un important furnizor de armament al Chinei. E motivul pentru care guvernului chinez i-a fost dificilă o poziționare asumată în cadrul acestui conflict.

Prin urmare, China a avut diverse „nuanțări” ale relațiilor sale cu Rusia încă de la începutul războiului, ceea ce a creat următoarea întrebare: cât de implicată este China în războiul din Ucraina? Este ea un susținător tacit al Rusiei sau o țară care încearcă să rămână neutră?

Citește mai mult pe Panorama.ro