Premierul japonez Fumio Kishida se va întâlni marţi cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski în timpul unei vizite surpriză la Kiev, pentru a-i oferi "solidaritate şi sprijin neclintit", a anunţat Ministerul de Externe al Japoniei, potrivit AFP.

Fumio KishidaFoto: Yasuyuki Kiriake / Jiji Press Photo / Profimedia Images

Kishida este ultimul lider G7 care a vizitat ţara devastată de război şi a fost supus unor presiuni tot mai mari pentru a face această călătorie, deoarece Japonia găzduieşte summitul grupului în luna mai.

El a declarat în repetate rânduri că o vizită la Kiev este "luată în considerare", deşi provocările legate de securitate şi logistică ar fi fost un obstacol major.

Kishida se afla luni în India şi se aştepta să se întoarcă la Tokyo, dar în schimb a zburat în Polonia, unde se pare că s-a urcat într-un tren pentru a trece în Ucraina.

El îşi va exprima "respectul pentru curajul şi perseverenţa poporului ucrainean" şi va oferi "solidaritatea şi sprijinul neclintit pentru Ucraina din partea Japoniei şi a G7, prezidat de Japonia", a precizat ministerul de externe.