Câţiva cetăţeni ruşi care au solicitat azil politic în Bulgaria au organizat un protest în faţa monumentului lui Alioşa din oraşul Burgas. Printre protestatari s-a numărat regizoarea Oksana Gruskova și actrița Elena Sanina, transmite BGNES.

BulgariaFoto: Elitsa Lambova / Alamy / Profimedia Images

Ei au ţinut în mâini pancarte împotriva războiului pe care erau scrise sloganuri precum „Moarte lui Putin”, „Pentru o Rusie liberă” și „Azil pentru oponenții lui Putin”.

„Vrem azil de la regimul lui Putin. Eu sunt regizor, prietena mea este actriță. Sunt profesor de actorie și nu vreau să fiu un instrument al propagandei lui Putin. În Rusia, nu ne putem exercita liber profesiile”, a spus Gruskova. Ea și Elena Sanina din Bulgaria lucrează atât cu rușii, cât și cu ucrainenii care au fugit de război.

Instanţa din Burgas a respins însă atât cererea acestora, cât şi a celorlalţi cetățeni ruși care au solicitat azil politic, deoarece nu există dovezi că ar fi supuși unor represiuni din cauza convingerilor lor politice.

Protestatarii au anunțat că vor contesta decizia la Curtea Supremă. Protestul de la Burgas a fost susținut de femei ucrainene refugiate care și-au găsit refugiu în Bulgaria, citează Sega și Rador.