Un judecător federal a împiedicat luni California să aplice o lege de stat care impune ca noile pistoale semiautomate să aibă anumite elemente de siguranță, considerând că aceasta încalcă dreptul de a purta arme conform celui de-al doilea amendament al Constituției SUA, potrivit Reuters.

Arme semiautomateFoto: Patrick T. Fallon / AFP / Profimedia Images

Hotărârea judecătorului districtual Cormac Carney din Santa Anna, California, este cea mai recentă dintr-o serie de decizii care anulează legile de stat privind armele de foc, ca urmare a unei hotărâri de anul trecut a Curții Supreme a Statelor Unite care a extins drepturile la arme de foc.

Judecătorul a declarat că decizia nu va intra în vigoare decât peste 14 zile pentru a da statului posibilitatea de a face apel.

Asociația California Rifle & Pistol și patru persoane fizice au dat în judecată statul anul trecut pentru a contesta legea. Asociația a salutat hotărârea, în timp ce biroul procurorului general al Californiei, Rob Bonta, nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.

Legea din 2001, cunoscută sub numele de Unsafe Handgun Act, impune ca noile pistoale semiautomate să aibă un indicator care să arate când există un cartuș în cameră și un mecanism care să împiedice tragerea atunci când încărcătorul nu este introdus complet, ambele menite să prevină descărcarea accidentală. De asemenea, se cere ca acestea să imprime un număr de serie pe gloanțele pe care le trag, cunoscut sub numele de microstampilare.

O contestație anterioară la această lege a fost respinsă de Curtea de Apel a 9-a a Circuitului SUA, cu sediul în San Francisco, în 2018. Dar noul proces a fost intentat la mai puțin de șase săptămâni după ce Curtea Supremă a SUA a decis în iunie că măsurile de control al armelor de foc trebuie să fie în concordanță cu tradiția istorică a națiunii în materie de reglementare a controlului armelor de foc.

Reclamanții au declarat că legea nu a trecut acest test și a restricționat grav dreptul californienilor de a deține arme, deoarece nu se fabrică arme noi care să respecte cerințele. Acest lucru înseamnă că cumpărătorii din stat sunt limitați la modelele de dinainte de 2013, când legea a intrat pe deplin în vigoare, au declarat reclamanții.