Un lucrător umanitar american, Jeff Woodke, răpit în Niger de militanţi în urmă cu mai bine de şase ani şi ţinut ostatic de terorişti, a fost eliberat, a anunţat luni pe Twitter consilierul preşedintelui Joe Biden pentru securitate naţională, Jake Sullivan.

Românul Iulian Gherguţ, răpit în Burkina Faso în aprilie 2015, într-o înregistrare video difuzată de aripa Al-Qaida din Mali în iulie 2017Foto: AFP / AFP / Profimedia

„Sunt bucuros şi uşurat să anunţ eliberarea ostaticului american Jeff Woodke după mai bine de 6 ani de captivitate. Statele Unite mulţumesc Nigerului pentru ajutorul acordat în aducerea lui acasă, la toţi cei care îi simt lipsa şi îl iubesc. Le mulţumesc multora din guvernul nostru care au lucrat neobosit pentru a-i asigura libertatea”, a scris Sullivan pe Twitter, potrivit CNN și News.ro.

Jeffery Woodke a fost eliberat în afara Nigerului, în zona Mali-Burkina Faso, a precizat Jake Sullivan.

Guvernul SUA a depus eforturi ani de zile pentru a asigura eliberarea lui Woodke, bazându-se atât pe serviciile de informaţii, cât şi pe resursele militare. Dar, în cele din urmă, guvernul din Niger a fost esenţial pentru a asigura eliberarea sa, a spus un oficial american citat de CNN sub acoperirea anonimatului.

Secretarul de stat Antony Blinken a vizitat Nigerul la începutul acestei luni şi a anunţat un nou ajutor umanitar în valoare de 150 de milioane de dolari pentru regiune. Blinken a devenit primul diplomat american de rang înalt care a vizitat această ţară.

Tot luni s-a anunţat eliberarea unui alt ostatic, un jurnalist francez, Olivier Dubois, care era reţinut ostatic din 8 aprilie 2021 de către gruparea jihadistă JNIM - acronimul arab al Grupului pentru Susţinerea Islamului şi Musulmanilor, afiliat Al-Qaida. El a fost răpit în Mali şi tot Nigerului i s-ar datora şi eliberarea lui. Dubois a fost mutat în Niger după ce a fost eliberat.

Grupurile teroriste legate de Al-Qaida şi ISIS sunt active în Niger de ani de zile. Fără a preciza ce grup terorist anume l-a deţinut pe Woodke, oficialul cu care a stat de vorbă CNN a explicat că sunt o serie de „reţele teroriste care se intersectează şi se suprapun în acea parte a Africii de Vest”. Oficialul a adăugat că aceste reţele teroriste văd „răpirea şi luarea de ostatici ca parte a modelului lor de afaceri şi ca o sursă de venituri şi de sprijin”.

Dar, pe de altă parte, oficialul american susţine că SUA nu au plătit nicio răscumpărare teroriştilor pentru a obţine eliberarea lui Woodke.

Oficialul a precizat că nu este foarte clar unde a fost ţinut Woodke în timpul captivităţii sale, dar se ştie că a fost în mai multe locuri şi în mai multe ţări. Oficialul a refuzat să spună ce grup îl deţinea, dar a spus că este vorba despre o reţea care se ocupă cu luările de ostatici şi operează în unele părţi din Niger, Mali şi zona Burkina Faso. Oficialul a mai spus că Nigerul a făcut parte de asemenea din efortul care a ajutat la eliberarea unui al doilea cetăţean american deţinut de aceeaşi reţea, dar nu a dat numele acelui cetăţean şi nici nu a oferit detalii despre eliberarea lor, scrie Reuters.

Românul Iulian Gherguţ ar fi în continuare în captivitate, la aproape opt ani de la răpirea sa în Burkina Faso

La sfârşitul anului trecut, cetăţeanul german Jörg Lange, un angajat umanitar în vârstă de 63 de ani, a fost eliberat după ce a fost ţinut ostatic timp de patru ani şi jumătate în Sahel.

În zona Sahel ar mai fi în captivitate australianul Arthur Kenneth Elliott (răpit la 15 ianuarie 2016) şi românul Iulian Gherguţ (răpit la 4 aprilie 2015 în Burkina Faso).

Românul Iulian Gherguţ, care lucra ca agent de securitate la o mină de mangan din Tambao, în nordul statului african Burkina Faso, şi care a fost răpit în 2015, era încă ostatic în 2019 al grupării islamiste Al-Mourabitoun, alături de alţi cetăţeni străini, scria AFP în urmă cu patru ani, publicând informaţia în contextul unor noi răpiri care avuseseră loc în acea perioadă.

Românul, originar din satul Traian, comuna Sâmbăoani, judeţul Neamţ, a fost luat ostatic la 4 aprilie 2015, într-o ambuscadă asupra maşinii de teren cu care patrula. El era angajatul omului de afaceri Frank Timiş.

În 2018, ministrul afacerilor externe de la acel moment, Teodor Meleşcanu, spunea că în cazul românului răpit în Burkina Faso este menţinută în continuare celula de criză, dar situaţia rămâne în continuare una complicată, deoarece răpitorii cereau o recompensă pe care statul român, legal, nu o poate plăti. El a mai spus că a discutat cu omologul său din Burkina Faso şi a aflat că românul s-ar afla în Mali.

În iulie 2017, aripa Al-Qaida din Mali a dat publicităţii o înregistrare video cu şase ostatici străini, între care era şi românul Iulian Gherguţ. Era pentru a treia oară (şi ultima) când Iulian Gherguţ a apărut cu un mesaj într-o înregistrare video de la răpirea sa. Primele imagini cu românul răpit în Burkina Faso fuseseră făcute publice în august 2015. În toate mesajele, românul făcea apel la autorităţile române să îl ajute.