Joe Biden și-a folosit luni pentru prima dată dreptul de veto prezidențial, respingând o lege inițiată de opoziția republicană și votată cu ajutor democrat care limitează investițiile responsabile în fondurile de pensii, potrivit AFP.

Joe BidenFoto: Chris Kleponis / UPI / Profimedia Images

Președintele american a afirmat într-un comunicat că proiectul de lege, care respinge includerea criteriilor de mediu, sociale sau de guvernanță - denumite „ESG” - în deciziile financiare, amenință „economiile pentru pensionare prin faptul că face ilegală luarea în considerare a factorilor de risc”.

Prin acest proiect de lege care vizează o măsură introdusă de Departamentul american al Muncii în ianuarie, care facilitează astfel de investiții în fondurile de pensii, republicanii au denunțat o poziție ideologică.

„Oricine vă gestionează pensia ar trebui să poată să vă protejeze economiile câștigate cu greu, fie că îi place sau nu lui Marjorie Taylor Greene”, a declarat Biden, referindu-se la un membru al aripii celei mai dure a dreptei americane.

Votată cu ajutorul democraților

Republicanii au reușit să adopte această lege datorită majorității lor foarte reduse din Camera Reprezentanților. Legea a trecut și în Senatul controlat de democrați, doi senatori din partidul președintelui alăturându-li-se și alți trei lipsind de la vot.

Autorul proiectului de lege, republicanul Andy Barr, a declarat că măsura „politizează fondurile de pensii ale americanilor și le pune în pericol pensiile”.

Casa Albă a precizat imediat că Joe Biden își va exercita dreptul de veto.

Acest text, care a fost respins luni, a fost, de asemenea, criticat pe scară largă de organizațiile de mediu.

„Împiedicându-i pe oameni să ia în calcul riscurile financiare legate de schimbările climatice, ale căror efecte le resimt deja, nu va face decât să le afecteze economiile”, a denunțat una dintre ele, Sierra Club.