Președintele rus Vladimir Putin ține întotdeauna la îndemână înghețata rusească pentru oaspetele său, președintele chinez Xi Jinping, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de Tass. Meniul de la cina oferită „prietenului drag” de la Beijing cuprinde șapte feluri de mâncare.

Xi Jinping la MoscovaFoto: Agerpres/EPA

„Cu siguranță”, a răspuns Peskov la întrebarea dacă la Moscova liderul chinez va fi tratat cu înghețată rusească.

„Înghețata este întotdeauna pregătită. Lui Xi îi place”, a spus Peskov.

Șapte feluri de mâncare la cină

Vorbind despre meniul de la cină, care va avea loc la Palatul Fațetelor, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a promis „bucătărie tradițională rusă”.

El a adăugat că este pregătit și un program cultural special. Peskov nu a intrat în detalii.

O fotografie cu meniul - care cuprinde șapte feluri de mâncare - a fost publicată de jurnalistul Oliver Carroll de la The Economist.

Printre altele, liderul chinez va primi fructe de mare din Orientul Îndepărtat, supă de sturioni și căprioară în sos de cireșe.

În urmă cu câțiva ani, la Forumul Economic Estic, oameni de afaceri chinezi i-au spus lui Putin că înghețata rusă este un adevărat succes în țara lor. La următoarea sa vizită la Beijing, în 2016, Putin i-a adus lui Xi înghețată drept cadou.

„Am adus-o, pentru că președintele Xi a menționat o dată că îi place înghețata rusească, așa că am adus-o ca un cadou. Facem schimb de mici lucruri cu el”, a explicat atunci Putin.

În 2019, când ambii lideri au participat la Conferința privind interacțiunea și măsurile de consolidare a încrederii în Asia de la Dușanbe, Putin a făcut o scurtă vizită la reședința lui Xi și i-a oferit acestuia un cadou de ziua sa de naștere - o cutie plină de batoane de înghețată.

Xi este primul lider care se întâlneşte cu Vladimir Putin de când Curtea Penală Internaţională (CPI) a emis, vineri, un mandat de arestare pe numele său în legătură cu deportarea copiilor ucraineni în Rusia.