Instanţele din Italia ar trebui să respecte tradiţia şi să evite noutatea simbolurilor de gen neutru în documentele oficiale, potrivit Accademia della Crusca, cea mai importantă instituţie de cercetare a limbii italiene, dar şi cea mai veche academie lingvistică din lume.

Instanță din ItaliaFoto: MIGUEL MEDINA / AFP / Profimedia

Accademia della Crusca a făcut această recomandare după ce i s-a solicitat să cântărească asupra acestei chestiuni de către comisia pentru egalitatea de şanse a Curţii Supreme de Casaţie din Italia, ilustrând dezbaterea la nivel naţional asupra problemelor legate de gen şi corectitudine politică, relatează luni agenția Reuters, citată de Agerpres.

În limba italiană, ca şi în alte limbi care derivă din latină, substantivele pot lua forma feminină sau masculină, însă forma masculină la plural tinde să aibă prioritate. De exemplu, forma masculină „tutti” este folosită de obicei pentru „toată lumea”, mai degrabă decât femininul „tutte”.

Unii văd acest lucru ca o expresie a dominaţiei masculine şi sprijină introducerea terminaţiilor substantivelor de gen neutru, precum asteriscuri sau aşa-numitul „schwa”, un simbol care arată ca un „e” inversat.

De exemplu, un e-mail sau o scrisoare adresată unui bărbat sau unei femei nu ar mai începe cu „caro” sau „cara” (dragă), ci cu genul neutru „car*”, care ar înlocui şi pluralul „cari”.

„Limbajul juridic nu este locul potrivit pentru experimente inovatoare minoritare”

Accademia della Crusca, în răspunsul oferit solicitării Curţii de Casaţie, a respins ca aceste modificări să fie folosite în documentele oficiale, motivând că ar fi artificiale şi susţinute doar de grupuri minoritare, „oricât de bine intenţionat” ar fi acest demers.

„Limbajul juridic nu este locul potrivit pentru experimente inovatoare minoritare”, a spus Accademia della Crusca într-un text de şase pagini consultat luni de Reuters, după ce ce ziarul Corriere della Sera a relatat pentru prima dată despre acest subiect.

Academia lingvistică a afirmat că forma de plural masculin în italiană rămâne „cel mai bun instrument” pentru a reprezenta în mod colectiv „toate genurile şi orientările”, dar a susţinut şi utilizarea mai largă a femininului pentru titlurile profesionale.

În octombrie, prima femeie premier din Italia, Giorgia Meloni, a provocat controverse după ce a declarat că preferă ca titlul ei de „Presidente del Consiglio” să fie precedat de articolul masculin „il”, mai degrabă decât femininul „la”.