​Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a anunţat luni o atenuare a planului de reformă a justiţiei al guvernului său, într-o aparentă concesie faţă de protestele la nivel naţional din ultimele două luni şi îndoielile exprimate de aliaţi occidentali, transmit Reuters și Agerpres.

Benjamin NetanyahuFoto: Amir Cohen / UPI / Profimedia Images

Dispunând de o majoritate parlamentară, Netanyahu părea hotărât să treacă prin legislativ pachetul de reforme până la vacanţa din 2 aprilie a Knessetului.

Însă majoritatea prevederilor vor fi acum amânate până la reunirea din nou a parlamentului la 30 aprilie, au anunţat premierul şi aliaţii săi din coaliţia religios-naţionalistă.

Legislaţia ar schimba radical metoda de selectare a judecătorilor, aflată în centrul controversei, criticii acuzându-l pe premier că încearcă să reducă independenţa tribunalelor.

Netanyahu insistă, în schimb, că scopul este echilibrul între puterile în stat. Comunicatul emis luni de coaliţie este formulat într-un limbaj mai circumspect decât proiectul original introdus la 4 ianuarie, dar aceasta afirmă că va continua să controleze puterea judecătorilor din comisia de selecţie pentru a folosi ceea ce este considerat un „veto automat” la numirile magistraţilor.

Comunicatul se referă şi la amendamentele făcute duminică într-o şedinţă a Knessetului, prin care comisia de selecţie va fi extinsă de la 9 la 11 membri, dar cu o componenţă care lasă mai puţină influenţă guvernului.

Netanyahu a cerut opoziţiei din parlament să se răzgândească, după ce aceasta a promis că va boicota votul în Knesset şi a încurajat demonstraţii de stradă care au găsit ecou chiar şi în rândul militarilor, de obicei deasupra politicii.

„Întindem o mână oricui este preocupat cu adevărat de unitatea naţională şi de dorinţa de a ajunge la un acord”, se spune în comunicatul coaliţiei.

SUA l-au îndemnat pe Netanyahu să revizuiască pachetul legislativ privind sistemul judiciar

Comunicatul vine după ce preşedintele american Joe Biden i-a cerut duminică lui Netanyahu un compromis cu privire la reforma controversată.

Într-o convorbire telefonică cu premierul israelian, Joe Biden a subliniat, în prima sa poziţie publică în acest dosar, că reforma trebuie să respecte valorile democratice fundamentale, a precizat preşedinţia americană într-un comunicat remis presei.

Principiile democratice sunt un „brand” al relaţiilor dintre SUA şi Israel, a amintit preşedintele american.

Biden „şi-a oferit sprijinul pentru eforturile în curs de a găsi un compromis... în conformitate cu aceste principii fundamentale”, se mai arată în comunicat.

„Societăţile democratice sunt întărite prin mecanisme de control autentice” şi orice schimbare de fond trebuie să beneficieze de „cel mai larg sprijin popular posibil”, i-a comunicat Joe Biden lui Benjamin Netanyahu.