Kremlinul le-a ordonat oficialilor implicați în pregătirile pentru alegerile prezidențiale din Rusia din 2024 să nu mai folosească iPhone-urile Apple, din cauza îngrijorărilor că dispozitivele sunt vulnerabile în fața agențiilor de informații occidentale, a relatat ziarul Kommersant, potrivit Reuters.

Telefoane iPhoneFoto: Ifeelstock, Dreamstime.com

În cadrul unui seminar organizat de Kremlin pentru oficialii implicați în politica internă, Serghei Kiriyenko, primul adjunct al șefului administrației prezidențiale, le-a spus oficialilor să-și schimbe telefoanele până la 1 aprilie, a precizat Kommersant, citând surse neidentificate.

„S-a terminat cu iPhone-ul: fie îl aruncați, fie îl dați copiilor", a spus unul dintre participanții la reuniune, citat de Kommersant.

„Toată lumea va trebui să o facă în martie", a adăugat el.

Când a fost întrebat luni despre acest subiect, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că nu poate confirma informația .

„Telefoanele inteligente nu ar trebui să fie folosite pentru chestiuni oficiale", a declarat Peskov reporterilor. „Orice smartphone este vulnerabil, indiferent de sistemul de operare pe care îl are - Android sau iOS. În mod normal, acestea nu sunt folosite în scopuri oficiale".

Kremlinul ar putea furniza alte dispozitive cu sisteme de operare diferite pentru a înlocui iPhone-urile, a menționat Kommersant, adăugând că ordinul de a înceta utilizarea iPhone-urilor a fost adresat celor implicați în politica internă - de care este responsabil Kiriyenko.

Vladimir Putin a spus întotdeauna că nu are un smartphone, deși Peskov a spus că Putin folosește internetul din când în când.

(foto articol: DreamsTime.com)