Dmitri Medvedev a postat pe Telegram un mesaj de o virulență extremă, fostul președinte rus fiind deosebit de furios după ce Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare pentru Vladimir Putin. Postarea este plină de cuvinte vulgare și chiar amenință judecătorii CPI cu o lovitură de rachetă supersonică.

Dmitri MedvedevFoto: Sergei Bobylev / TASS / Profimedia Images

Medvedev a scris că această „CPI este de rahat, inutilă”.

„Pe cine a adus în fața justiției? Trei duzini de necunoscuți. Președintele Sudanului a scuipat pe aceste acuzații și, în ciuda unei lovituri de stat militare în propria sa țară, nu este disponibil pentru `justiție`. Ceilalți nu merită să fie menționați deloc. Cu alte cuvinte, eficiența ei este nulă”, a afirmat Medvedev.

„O țară și liderii săi pot fi judecați în două cazuri: 1. când țara însăși a slăbit extrem de mult, aproape și-a pierdut suveranitatea și a îndrăznit să accepte un proces pentru ea însăși; 2. când țara a pierdut războiul și a capitulat. Este imposibil să se întâmple altfel. Și toată lumea înțelege acest lucru. Apropo, cel mai discreditat episod care a ucis credibilitatea aproape nulă a tribunalului a avut legătură cu crimele SUA în Afganistan și Irak. Curtea s-a c...t pe ea însăși și nu a putut face nimic”, a continuat el.

Înaltul oficial rus a spus, făcând referire la mandatul de arestare pentru Putin, că „judecătorii de la CPI se agită degeaba” și că doar au vrut să arate că nu „s-au c...t în pantaloni în fața celei mai mari puteri nucleare”.

În acest punct al mesajului său de pe Telegram, Medvedev trece la amenințări, transmițându-le judecătorilor CPI că toți oamenii sunt „sub Dumnezeu și sub (rază de acțiune) de rachete.

  • „Ne putem foarte bine imagina o lovitură hipersonic de la mică distanță din Marea Nordului, de pe o navă rusească asupra tribunalului, de la Haga. (...) Iar tribunalul este doar o organizație internațională mizerabilă, nu populația unei țări NATO. Așa că nici nu se va declanșa un război. Le este frică. Și nimănui nu-i va părea rău. Așa că, cetățeni judecători, priviți cu atenție spre cer...”, a mai scris el.

  • CPI a emis pe numele lui Putin un mandat de arestare pentru crima de război de deportare ilegală a cel puțin 100 de copii din Ucraina. Hotărârea le obligă pe cele 123 de state membre ale Curții să-l aresteze pe Putin și să-l transfere la Haga pentru judecată dacă va intra pe teritoriul lor.

  • În prima reacție de la Moscova, purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de externe, Maria Zaharova, a declarat că „deciziile Curții Penale Internaționale nu au nicio semnificație pentru țara noastră, inclusiv din punct de vedere juridic”.