Nouă chinezi au fost uciși într-un centru minier din Republica Centrafricană, țară aflată în plin război civil, un atac denunțat de președintele chinez Xi Jinping, care a cerut luni „pedepse severe" pentru vinovați.

Republica Centrafricană este a doua cea mai puțin dezvoltată țară din lumeFoto: Barbara DEBOUT / AFP / Profimedia

Atacul a avut loc duminică în regiunea Bambari, în centrul țării africane, a declarat pentru AFP primarul comunei, Abel Matchipata. „Am înregistrat nouă cadavre și doi răniți", a spus el.

El a precizat că victimele erau cetățeni chinezi care lucrau pe un șantier minier al grupului Gold Coast, situat la 25 km de localitate, care a fost atacat de „bărbați înarmați".

China a confirmat luni bilanțul morților, menționând „doi răniți grav", dar fără a da mai multe detalii despre circumstanțele acestui atac, care nu a fost revendicat până acum. Xi Jinping „a cerut să se depună toate eforturile pentru a trata răniții" și „a-i pedepsi sever pe ucigași, conform legii", a precizat Ministerul chinez de Externe într-un comunicat.

„Cu excepția capitalei Bangui, nivelul de risc de securitate în celelalte regiuni din Republica Centrafricană este roșu, adică extrem de ridicat", a precizat ministerul, făcând apel la cetățenii chinezi „să părăsească cât mai curând posibil" zonele periculoase.

Trupurile victimelor atacului au fost transferate la Spitalul Prieteniei din Bangui, unde s-au deplasat ambasadorul chinez, Li Qinfeng, și ministrul centrafrican al Afacerilor Externe, Sylvie Baipo Temon.

Rebelii dau vina pe mercenarii Wagner

Coaliția Patrioților pentru schimbare (CPC), o alianță de grupuri rebele creată în decembrie 2020 pentru a-l răsturna pe președintele Faustin Archange Touadéra, a negat duminică într-un comunicat orice implicare în atac.

Ea a denunțat un act „josnic și barbar" și a acuzat „mercenari ruși (din organizația paramilitară) Wagner" că s-ar afla în spatele acestuia.

Republica Centrafricană, a doua cea mai puțin dezvoltată țară din lume potrivit ONU, este scena unui război civil din 2013, care a fost foarte sângeros în primii ani, dar a scăzut în intensitate din 2018.

La sfârșitul anului 2020, cea mai puternică dintre numeroasele grupări armate care își împărțeau două treimi din teritoriu la acea vreme a lansat o ofensivă asupra Banguiului cu puțin timp înainte de alegeri, iar Touadéra a făcut apel la ruși pentru a-și salva armata sa, deosebit de slăbită.

Sute de paramilitari ruși s-au alăturat atunci celor câteva sute deja prezenți din 2018. În câteva luni, aceștia au făcut posibilă respingerea ofensivei rebelilor, apoi alungarea lor dintr-o mare parte a teritoriilor și orașelor pe care le controlau, dar fără a putea reinstala prezența și autoritatea statului centrafrican peste tot și în mod durabil.