Un studiu al Pentagonului a descoperit rate mari de cancer în rândul piloților militari și, pentru prima dată, a arătat că echipajele de la sol care alimentează, întrețin și lansează acele aeronave se îmbolnăvesc și ele, relatează Associated Press.

PentagonulFoto: Shutterstock Editorial / Profimedia Images

Aviatorii militari pensionari au încercat mult timp să atragă atenția cu privire la numărul de mare de piloți ai aviației militare, dar și de membri ai aviației la sol care s-au îmbolnăvit de cancer. Li s-a spus că studiile militare anterioare au descoperit că nu sunt expuși unui risc mai mare decât populația generală din SUA.

În studiul său, care s-a întins pe parcursul unui an, pe aproape 900.000 de membri ai aviației care au zburat sau au lucrat pe aeronave militare între 1992 și 2017, Pentagonul a descoperit că membrii echipajului aerian aveau o rată de melanom cu 87% mai mare și o rată de cancer tiroidian cu 39% mai mare, în timp ce bărbații aveau o rată de cancer de prostată cu 16% mai mare, iar femeile o rată de cancer de sân cu 16% mai mare decât restul populației. În general, echipajele aeriene au avut o rată de cancer de toate tipurile cu 24% mai mare.

Studiul a arătat că echipajele de la sol au avut o rată cu 19% mai mare de cancer cerebral și sistemul nervos, o rată cu 15% mai mare a cancerului tiroidian și o rată a cancerului renal cu 9% mai mare, în timp ce femeile au avut o rată cu 7% mai mare a cancerului de sân. Rata generală pentru cancerele de toate tipurile a fost cu 3% mai mare.

Studiul „demonstrează că a sosit timpul ca liderii și factorii de decizie politică să treacă de la scepticism la credință și asistență activă”, a declarat colonelul în retragere al Forțelor Aeriene Vince Alcazar, care a insistat la Pentagon și Congres pentru ajutor.

Studiul a fost cerut de Congres în proiectul de lege pentru apărare din 2021. Acum, pentru că au fost găsite rate mai mari, Pentagonul trebuie să efectueze o analiză mai amplă pentru a încerca să înțeleagă de ce echipajele se îmbolnăvesc.