Partidul de guvernământ Amanat din Kazahstan a obținut 53,46% din voturi la alegerile parlamentare de duminică, potrivit unui exit-poll al Eurasian Integration Institute, relatează Reuters.

Kasîm-Jomart Tokaev și Vladimir PutinFoto: Mikhail Klimentyev / AFP / Profimedia

Un alt exit-poll, SOCIS-A, a declarat că datele sale arată că Amanat a obținut 54,42% din voturi.

În Kazahstan au avut loc duminică alegeri parlamentare anticipate, care, potrivit aşteptărilor, vor consolida controlul preşedintelui Kassym-Jomart Tokayev asupra puterii şi vor finaliza remanierea elitei conducătoare, care a început după ce acesta şi-a asumat complet conducerea, anul trecut.

Tokayev a ales să nu conducă partidul de guvernământ, acum renumit Amanat, dar sondajele de dinainte de vot arătau că este probabil să păstreze o majoritate confortabilă şi să formeze nucleul bazei sale de sprijin în legislativ, mai ales în absenţa unor partide de opoziţie puternice în alegeri.

Un mandat mai puternic îl va ajuta pe Tokayev să traverseze tulburările regionale cauzate de invadarea Ucrainei de către Rusia şi de daunele ulterioare aduse comerţului, investiţiilor şi lanţurilor de aprovizionare din fosta Uniune Sovietică.

Deşi a devenit oficial preşedinte în urmă cu trei ani, Tokayev, în vârstă de 69 de ani, a rămas în umbra predecesorului său şi fostul patron, Nursultan Nazarbayev, până în ianuarie 2022, când cei doi s-au separat pe fondul unei tentative de lovitură de stat şi al tulburărilor violente.

Tokayev l-a lăsat deoparte pe Nazarbayev, după ce a suprimat tulburările politice din ţara central-asiatică bogată în petrol şi i-a înlăturat pe un număr de asociaţi din funcţii de conducere în sectorul public, dintre care unii s-au confruntat ulterior cu acuzaţii de corupţie.

În timp ce Tokayev a remaniat guvernul, camera inferioară a Parlamentului, aleasă atunci când Nazarbayev avea încă puteri mari şi conducea partidul de guvernământ Nur Otan, nu urma să fie aleasă până în 2026, dar preşedintele a cerut un vot anticipat.