Preşedintele Emmanuel Macron se va confrunta luni cu un moment critic, când Adunarea Naţională urmează să voteze moţiunile de cenzură depuse după ce guvernul său a ocolit joi parlamentul pentru a promova o reformă nepopulară a legii pensiilor, care include creşterea vârstei de pensionare, transmite Reuters, potrivit News.ro.

Emmanuel Macron, președintele FranțeiFoto: Gonzalo Fuentes / AP - The Associated Press / Profimedia

Măsura guvernului, care a urmat săptămânilor de proteste împotriva reformei pensiilor, a declanşat trei nopţi de tulburări şi demonstraţii la Paris şi în toată ţara, amintind de protestele Vestelor Galbene care au izbucnit la sfârşitul anului 2018 din cauza preţurilor ridicate ale combustibililor.

Câte șanse de răsturnare a guvernului aduc cele două moțiuni

Cu toate acestea, în timp ce voturile de luni pot arăta furia faţă de guvernul lui Macron, este puţin probabil ca acestea să anuleze reformele.

Parlamentarii opoziţiei au depus vineri două moţiuni de cenzură în Parlament.

Grupul de centru Liot a propus o moţiune de cenzură multipartide, care a fost co-semnată de alianţa de extremă stânga Nupes.

Câteva ore mai târziu, partidul de extremă-dreapta Mobilizarea Naţională a Franţei, care are 88 de membri ai Adunării Naţionale, a depus, de asemenea, o moţiune de cenzură.

Dar, chiar dacă partidul lui Macron şi-a pierdut majoritatea absolută în camera inferioară la alegerile de anul trecut, sunt puţine şanse ca moţiunea multipartid să treacă, cu excepţia cazului în care se formează o alianţă surpriză a parlamentarilor din toate părţile, de la extrema stângă la extrema dreaptă.

Liderii partidului conservator Les Republicains (LR) au exclus o astfel de alianţă. Niciunul dintre ei nu a sponsorizat prima moţiune de cenzură depusă vineri.

Dar partidul s-a confruntat cu o oarecare presiune. În oraşul Nisa, din sudul oraşului, biroul politic al lui Eric Ciotti, liderul Les Republicains, a fost jefuit peste noapte şi au fost lăsate mesaje ameninţătoare cu revolte, dacă moţiunea nu a fost susţinută.

"Ei vor prin violenţă să pună presiune asupra votului meu de luni. Nu voi ceda niciodată noilor discipoli ai Terorii", a scris Ciotti pe Twitter.

Reforma pensiilor a preşedintelui Macron ridică vârsta de pensionare cu doi ani, la 64 de ani, ceea ce guvernul spune că este esenţial pentru a se asigura că sistemul nu se prăbuşeşte.

"Cred că nu va exista o majoritate care să doboare guvernul. Dar acesta va fi un moment al adevărului", a declarat ministrul de Finanţe Bruno Le Maire pentru ziarul Le Parisien, comentând perspectivele pentru voturile de luni.

"Merită reforma pensiilor să doboare guvernul şi dezordinea politică? Răspunsul este clar nu. Fiecare trebuie să-şi asume responsabilităţile", a adăugat el.