Câteva sute de persoane au manifestat sâmbătă la Milano pentru a protesta împotriva inițiativelor guvernului ultraconservator al Giorgiei Meloni care vizează restrângerea drepturilor părinților de același sex, relatează AFP.

protest MilanoFoto: LaPresse / ddp USA / Profimedia

„Îi spui fiului meu că nu sunt mama lui”, denunța o pancartă ridicată în mijlocul steagurilor curcubu într-una dintre piețele din centrul orașului.

Orașul Milano a înregistrat la starea civilă copiii cuplurilor homosexuale născuți fie prin folosirea în străinătate a mamelor surogat (GPA) interzisă în Italia, fie reproducerea umană asistată medical.

Dar primarul de centru-stânga din Milano, Beppe Sala, a dezvăluit săptămâna aceasta că a încetat să mai facă acest lucru, după ce Ministerul de Interne i-a transmis într-o scrisoare că este la latitudinea instanțelor de judecată să decidă acest lucru.

Uniunile cuplurilor de același sex au fost legalizate în Italia în 2016, dar fără dreptul la adopție. Deciziile referitoare la copii sunt luate de la caz la caz de către instanțele de judecată, dar uneori autoritățile locale au luat inițiativa, ca la Milano, de a acționa unilateral.

Pentru Maria Silvia şi Francesca - şi cei patru copii ai lor Margherita, gemenii Giorgio şi Raffaele şi Antonio - să fie recunoscuţi în sfârşit ca o familie după ani de provocări legale şi discriminare a fost „cu adevărat incredibil”.

„Am fost întotdeauna o familie, dar fiind recunoscuţi oficial ca atare de către propriul nostru primar ne-a făcut să ne simţim bineveniţi”, a spus Maria Silvia Fiengo. „Astăzi, privind ce face guvernul şi ştiind că alte familii nu vor putea avea aceeaşi oportunitate, ne simţim descurajaţi”, a adăugat ea, potrivit News.ro.

„Este un pas clar înapoi din punct de vedere politic și social și m-am pus în pielea acelor părinți care credeau că pot conta pe această posibilitate la Milano”, a spus Beppe Sala într-un podcast.

Fabrizio Marrazzo de la Partidul Gay a susținut că aproximativ 20 de copii așteaptă să fie înregistrați la starea civilă din Milano și a condamnat încetarea acestei posibilități drept „nedrept și discriminatoriu”.

Elly Schlein, recent aleasă lider al Partidului Democrat de centru-stânga, s-a numărat printre figurile opoziției prezente la demonstrația de sâmbătă.

De la venirea la putere în 2022, premierul Giorgia Meloni a pus un accent puternic pe valorile tradiționale ale familiei. „Da familiilor naturale, nu lobby-ului LGBT!”, a declarat ea înainte de alegerea ei în fruntea unei coaliții de dreapta.