Poliția franceză a interzis, sâmbătă, mitingurile în Place de la Concorde și pe Champs-Elysées, după două seri de demonstrații presărate cu incidente împotriva utilizării adoptării reformei pensiilor, relatează AFP.

nou protest in Franta impotriva reformei pensiilor, adoptata de guvern fara vot in parlamentFoto: Lewis Joly / AP / Profimedia

„Din cauza riscului grav de tulburări ale ordinii și securității publice (...) orice adunare pe artera publică din Place de la Concorde și împrejurimile acesteia, precum și pe bulevardul Champs-Élysées este interzisă”, a declarat poliția pentru AFP. „Oamenii care încearcă să se regrupeze acolo vor fi înlăturați sistematic de poliție” și pot fi amendați, a adăugat aceeași sursă.

Grevele rafinăriilor au continuat sâmbătă în Franța și mai multe demonstrații au avut loc în toată țara, pe fondul furiei față de guvernul care a impus o creștere a vârstei de pensionare fără ca proiectul de lege să treacă prin parlament.

Tulburările tot mai mari, combinate cu gunoaiele care se adună pe străzile Parisului, după ce angajații s-au alăturat acțiunii, fac președintele Emmanuel Macron să se confrunte cu cea mai gravă provocare la adresa autorității sale de la așa-numitele proteste „Gilets Jaunes” (vestele galbene) din decembrie 2018.

Vineri seară au avut loc noi confruntări între poliția antirevoltă și protestatari la Paris, în timp ce o demonstrație a avut loc în Place de la Concorde, lângă clădirea parlamentului Assemblee Nationale, care s-a încheiat cu 61 de arestări.

"Nu este loc pentru violență. Trebuie să respectați democrația parlamentară", a declarat ministrul Tranziției Digitale și Telecomunicațiilor, Jean-Noel Barrot, pentru Sud radio.

Un alt miting a fost planificat la Paris mai târziu sâmbătă, în timp ce televiziunea BFM a arătat imagini cu demonstrații care au avut loc deja în orașe precum Compiegne, Nantes și Saint-Etienne.

O alianță largă a principalelor sindicate din Franța a declarat că va continua să se mobilizeze pentru a încerca să forțeze o anulare a reformei.