Consiliul de aviație al Națiunilor Unite a votat vineri să audieze un caz împotriva Rusiei în legătură cu doborârea în 2014 a zborului MH17 al companiei Malaysia Airlines, au declarat miniștrii de externe din Australia și Olanda, citați de Reuters.

Ramasitele zborului MH17Foto: Alexander Ermochenko / Zuma Press / Profimedia Images

Australia și Olanda au inițiat acțiunea privind MH17 anul trecut la Organizația Aviației Civile Internaționale (OACI).

Avionul de pasageri a fost lovit deasupra estului Ucrainei, controlat de rebeli, de ceea ce anchetatorii și procurorii internaționali susțin că a fost o rachetă sol-aer de fabricație rusească, ucigând toate cele 298 de persoane aflate la bord.

Australia a declarat că Rusia este responsabilă în conformitate cu dreptul internațional și că sesizarea OACI ar fi un pas înainte în lupta pentru victime printre care se numără 38 de australieni.

OACI și-a menținut competența de a audia această chestiune în timpul unei sesiuni de vineri, a declarat ministrul australian de externe, Penny Wong, într-o declarație scrisă.

„Această decizie este un pas important în eforturile noastre colective de a-i trage la răspundere pe cei responsabili de acest act oribil de violență”, a declarat Wong.

Ministrul olandez de externe, Wopke Hoekstra, a calificat decizia de a audia cazul drept „un pas important pentru stabilirea adevărului, a justiției și a responsabilității”.

Rusia a negat orice implicare în incident.