Mii de persoane au manifestat vineri seară la Belgrad, la apelul partidelor și mișcărilor naționaliste, împotriva unui plan european de normalizare a relațiilor dintre Serbia și Kosovo, în ajunul unor noi discuții între liderii acestora sub auspiciile Bruxelles-ului, potrivit AFP.

Polițist SerbiaFoto: Darko Vojinovic / AP - The Associated Press / Profimedia

Aproximativ 4.000 de persoane, potrivit unui fotograf al AFP, s-au adunat în fața catedralei Sfântul Sava și au mărșăluit spre președinția țării balcanice, care nu a recunoscut niciodată independența fostei sale provincii sudice, declarată în 2008.

Pe bannerele și pancartele purtate de manifestanți se putea citi „Nu capitulării” și „Jos planul franco-german”.

„Acest plan, care ne este prezentat ca un compromis, duce direct la crearea unei Albanii Mari”, a declarat de pe un podium Milica Djurdjevic Stamenkovski, președinta formațiunii de extremă dreapta Zavetnici.

Ca și alți vorbitori, Djurdjevic Stamenkovski a criticat politica președintelui sârb Aleksandar Vucic, care urmează să se întâlnească sâmbătă, la Ohrid, în nordul Macedoniei, cu premierul kosovar Albin Kurti și cu șeful diplomației europene Josep Borrell.

„Îl invităm și îi cerem să respingă totul mâine la Ohrid, acest ultimatum (...), fiecare articol. Acesta nu este un acord, este o trădare”, a adăugat politicianul.

„Trădare!”, „Trăiască Putin!” sau „Serbia-Rusia, nu avem nevoie de o Uniune!”, a scandat mulțimea.

Prezentat inițial ca un plan franco-german, acest nou plan european de ieșire din criză, susținut și de Washington, a fost dezvăluit la sfârșitul lunii februarie.

Acesta prevede în special că „Serbia nu se va opune aderării Kosovo la o organizație internațională”, o revendicare-cheie a Pristinei, și că „niciuna dintre părți nu va bloca sau încuraja cealaltă să blocheze progresul celeilalte în parcursul său european”.

Cei doi lideri au convenit la Bruxelles, la sfârșitul lunii februarie, asupra principiului punerii în aplicare a acordului, iar noile negocieri au ca scop convenirea modalităților.

Kosovo și Serbia trebuie să ajungă la „un acord clar privind modul de punere în aplicare a dispozițiilor” propuse, a declarat joi Josep Borrell, care a cerut celor doi lideri să dea dovadă de „curaj” în noile discuții de sâmbătă.

Normalizarea legăturilor dintre Belgrad și Pristina este „un pas important” în vederea atingerii obiectivului lor de a adera într-o zi la UE, a declarat el.

Tensiunile dintre Serbia și Kosovo, a cărui populație de 1,8 milioane de locuitori este majoritar albaneză, sunt încă puternice la aproape 25 de ani de la războiul mortal dintre luptătorii albanezi pentru independență și forțele sârbe.