Președinta Maia Sandu a declarat vineri că nu vede niciun pericol de război în Republica Moldova în timp ce Rusia luptă în Ucraina, în pofida a ceea ce ea a spus că sunt eforturi rusești de destabilizare a țării sale, potrivit Reuters.

Maia SanduFoto: - / Sputnik / Profimedia

În timpul unui discurs în fața parlamentului, Sandu a salutat Ucraina pentru că a rezistat în fața Rusiei de când Moscova a invadat-o în urmă cu mai bine de un an și i-a îndemnat pe moldoveni să se unească pentru a susține candidatura fostei republici sovietice la aderarea la Uniunea Europeană.

„Nu există niciun pericol ca războiul să vină în Moldova în timp ce Ucraina luptă”, a declarat Sandu în fața parlamentului.

„Vreau să-i asigur pe cetățenii noștri că Moldova nu se află acum în pericol de război. Armata rusă nu poate ajunge aici în timp ce Ucraina rezistă - și (astfel) protejează Moldova. Suntem recunoscători ucrainenilor pentru curajul și dragostea lor pentru libertate”, a spus Sandu.

Ea anunță că unele forțe politice din R.Moldova, după ce au jefuit cetățeni, vor să îngenuncheze statul în fața Rusiei, scrie deschide.md.

„Agenți ai Kremlinului, după ce au furat miliarde, stau la cald și se folosesc de cetățeni aflați în nevoie pentru a-și salva pielea și a distruge Moldova în continuare... Gruparea „ȘOR” are o misiune clară de la Kremlin și FSB – să aducă războiul în Moldova. Scopul lor este să organizeze destabilizări și să dea jos prin violență guvernarea aleasă în mod democratic. Însă azi, Moldova nu mai este pradă unor asemenea trădători. Instituțiile noastre nu mai sunt instrumente în buzunarele lor. Ele încep să-și recapete și să-și reconstruiască independența și puterea de a proteja interesele țării. Moldovenii nu au fost niciodată aliați cu ucigașii, iar cei care vor să vadă țara în război trebuie opriți și sancționați. Ei nu reprezintă poporul nostru”, a spus ea.

Vorbind despre conducerea Rusiei, șeful statului a menționat că Moscova nu poate oferi nimic bun Republicii Moldova.

„Ați văzut multe grădinițe, spitale și școli reparate din bani de la Kremlin sau donații pentru dezvoltarea localităților? Dinspre Kremlin ne vin doar amenințări, embargouri și șantaj. De acolo vine doar război, suferință și sărăcie. Uniunea Europeană este unica noastră șansă de a construi o țară în care doar cetățenii ei au dreptul să-și decidă soarta”, a adăugat Sandu.

Republica Moldova se confruntă cu numeroase probleme - inclusiv o criză energetică, creșterea sărăciei și tensiuni sociale - care au fost agravate de războiul Rusiei din Ucraina.