Phenianul susține că lansarea de joi a celei mai mari rachete balistice intercontinentale a sa, Hwasong-17, a fost o metodă pentru a arăta „o poziție de răspuns dur” la exerciţiile militare SUA-Coreea de Sud, aflate în desfăşurare, a relatat presa de stat, citată de Reuters.

Kim Jong Un a urmărit lansarea rachetei balistice intercontinentale Hwasong-17Foto: KCNA via KNS / AP / Profimedia

Fotografiile făcute publice vineri de presa de stat îl arată pe Kim Jong Un urmărind lansarea împreună cu fiica sa, fiind incluse şi fotografii din spaţiu, aparent făcute cu o cameră foto montată pe rachetă.

Coreea de Nord a lansat racheta balistică intercontinentală joi, în marea dintre peninsula coreeană şi Japonia, la doar câteva ore înainte ca preşedintele Coreei de Sud să zboare la Tokyo pentru un summit la care s-a discutat despre modalităţi de a riposta Coreei de Nord, înarmată nuclear.

„Exerciţiul de lansare a armei strategice reprezintă o ocazie de a da un avertisment mai puternic duşmanilor care escaladează intenţionat tensiunea în peninsula coreeană, recurgând în mod constant la ameninţări militare iresponsabile şi nechibzuite”, a arătat agenţia de ştiri de stat KCNA.

Rachetele balistice ale Phenianului, interzise

Rachetele balistice ale Coreei de Nord sunt interzise prin rezoluţii ale Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite şi lansarea a atras critici din partea guvernelor de la Seul, Washington şi Tokyo.

Forţele sud-coreene şi americane au început, luni, exerciţii comune care vor dura 11 zile, intitulate „Freedom Shield 23”, la o scară nemaivăzută din 2017, pentru a riposta la ameninţările crescânde ale Coreei de Nord.

Kim Jong Un a acuzat Statele Unite şi Coreea de Sud de sporirea tensiunilor prin exerciţii militare.

El „a subliniat nevoie de a induce frica în duşmani, a împiedica cu adevărat războiul şi a garanta în mod fiabil viaţa paşnică a poporului nostru şi lupta pentru o construcţie socialistă prin a sprijini ireversibil descurajarea războiului nuclear”, a relatat KCNA.

China, care are un pact de apărare cu Coreea de Nord, a blamat la rândul său Statele Unite pentru tensiunile actuale, afirmând că acestea sunt cauzate de eforturile Washingtonului de a spori presiunea pe Phenian.

Ce este racheta Hwasong-17

Hwasong-17 este cea mai mare rachetă a Coreei de Nord de până acum şi cea mai mare rachetă balistică intercontinentală care poate fi transportată pe drum şi care funcţionează cu combustibil lichid din lume.

Se crede că aceasta are capacitatea de a livra un focos nuclear la ţinte aflate în orice loc de pe teritoriul Statelor Unite.

Racheta a fost lansată de la aeroportul din Phenian şi KCNA a afirmat că a ajuns la o altitudine maximă de 6.045 de kilometri şi a zburat pe o distanţă de 1.000 de kilometri pentru circa 69 de minute înainte de a cădea în mare.

Lansarea nu a reprezentat un pericol pentru vreuna din ţările învecinate, a arătat sursa citată. (news.ro)