Producția mondială de cocaină a crescut vertiginos la maxime istorice după o mică pauză din cauza pandemiei de Covid-19, cu o cerere enormă și din ce în ce mai multe grupuri criminale implicate, semnalează Organizația Națiunilor Unite (ONU) într-un studiu publicat, joi, la Viena, potrivit 20 Minutos, citatd e Rador.

Captura de cocainaFoto: AFP / AFP / Profimedia

„Oferta mondială este la niveluri record”, informează World Cocaine Report 2023, care precizează că aproape 2.000 de tone de clorhidrat de cocaină au fost produse în 2020, mai mult decât dublu în raport cu 2014. Această producție este de cea mai înaltă puritate, așadar, cifra care ajunge pe piață este mult mai mare, deoarece traficanții de droguri amestecă drogul cu alte substanțe pentru a-și crește profiturile.

Creșterea producției se datorează atât extinderii culturii de coca, cât și îmbunătățirii procesului de transformare în cocaină. Raportul detaliază că cultura de coca a crescut cu 35% între 2020 și 2021, o cifră record și cea mai mare creștere anuală din 2016.

Creșterea puternică a ofertei este însoțită de o creștere constantă a cererii de cocaină. Deși piețele tradiționale pentru acest drog, America de Nord și Europa, continuă să fie cele mai importante, producția enormă poate permite extinderea pe alte continente, precum Africa și Asia. „Potențialul de extindere a pieței cocainei în Africa și Asia este o realitate periculoasă”, au spus aceștia.

Totuşi, şi capturile de cocaină efectuate de către forțele de ordine din întreaga lume au crescut, brusc, atingând un record de aproape 2.000 de tone în 202. De fapt, aceste capturi au crescut mai repede decât producția, ceea ce înseamnă că aceastea au controlat creșterea cantităţii de cocaină disponibilă pentru consum.

În marile porturi din Marea Nordului, cum ar fi Anvers, aproape 90 de tone de cocaină au fost confiscate în 2021, în timp ce în Rotterdam, peste 70 de tone. Aceste două porturi, împreună cu Hamburg, au înlocuit Spania și Portugalia ca fiind cele mai frecvente locuri pentru intrarea cocainei în Europa de Vest.

Deși Columbia continuă să domine rutele din America de Sud către piața SUA, traficanții de droguri și-au diversificat rutele în America Centrală, de unde din ce în ce mai multă cocaină este expediată în Europa. Regiuni precum Africa de Vest și Centrală, precum și Europa de Sud-Est, devin din ce în ce mai importante ca zone cheie de tranzit pentru droguri.

Acest raport al ONU notează că peisajul criminal este fragmentat și tot mai multe grupuri criminale sunt implicate în afacere.

În Columbia, odată cu demobilizarea FARC, care controlau până atunci multe dintre regiunile cultivatoare de coca ale țării, a deschis calea altor grupuri, atât locale, cât și străine, în special din Mexic și Balcani.

În Brazilia, crima organizată pare să vizeze din ce în ce mai mult țările africane vorbitoare de portugheză, precum Mozambic, Angola și Capul Verde.

Raportul dezvăluie că așa-numiții „furnizori de servicii” – adică grupuri specializate care își oferă serviciile pe tot parcursul lanțului de aprovizionare în schimbul plății sau comisioanelor – au proliferat. „Aceste grupuri variază de la bandele de motocicliști din Belgia până la grupurile criminale organizate bine conectate din Guatemala. Experții cred că această practică este răspândită în America Centrală și de Sud, Caraibe și Africa”, a confirmat ONU.