Șapte ofițeri de poliție și trei angajați ai spitalului au fost inculpați pentru crimă după moartea unui deținut de culoare, la 6 martie, într-un spital de psihiatrie din statul american Virginia, a anunțat joi procurorul însărcinat cu acest caz, potrivit AFP.

politie SUAFoto: - / Panthermedia / Profimedia

Irvo Otieno, în vârstă de 28 de ani, a murit în urmă cu 10 zile în timp ce era internat la Central State Hospital din Petersburg, la trei ore la sud de Washington, după ce fusese transferat de la o închisoare locală din cauza stării sale psihice.

Potrivit rezultatelor preliminare ale autopsiei, el a murit prin asfixiere în timp ce „era imobilizat fizic”, a declarat procurorul districtului Dinwiddie County, Ann Cabell Baskervill, într-un comunicat.

Procurorul are o înregistrare video a tragediei, pe care nu dorește să o facă publică în acest moment, dar care a fost prezentată joi familiei tânărului.

„Chiar dacă fiul meu se afla în mijlocul unei crize de sănătate mintală, ceea ce am văzut a fost sfâșietor”, a declarat mama acestuia, Caroline Ouko, în cadrul unei conferințe de presă.

Potrivit acesteia, înregistrarea video arată „șapte agenți asupra unui singur om” și „continuă” fără ca nimeni să intervină. „Mi-au sufocat copilul”, „l-au tratat ca pe un câine, mai rău decât un câine”, a adăugat ea cu emoție.

Potrivit avocatului familiei, Ben Crump, tânărul a fost încătușat și avea gleznele încătușate, iar cei șapte polițiști au stat asupra lui timp de 12 minute.

Cei șapte angajați ai șerifului din comitatul Henrico, cu vârste cuprinse între 30 și 57 de ani, au fost reținuți și acuzați de crimă marți.

Trei angajați ai spitalului, cu vârste cuprinse între 23 și 34 de ani, au fost arestați și au fost puși sub acuzare joi pentru aceeași acuzație.

Cazul amintește de uciderea lui George Floyd.