Premierul canadian Justin Trudeau a numit miercuri un fost guvernator general, reprezentantul regelui în Canada, pentru a investiga acuzațiile de interferență chineză în ultimele două alegeri federale, potrivit AFP.

Justin TrudeauFoto: Canadian Press / Shutterstock Editorial / Profimedia

Numirea lui David Johnston vine după săptămâni de presiuni asupra guvernului pentru a explica scurgerile de informații ale serviciilor de informații ale țării care detaliază presupusele încercări ale Beijingului de a interveni în alegerile din 2019 și 2021.

Într-o serie de articole publicate de presa canadiană, este vorba în special de o finanțare secretă sau de implicarea în campania anumitor candidați. Aceste acuzații au fost „ferm” negate de autoritățile chineze.

În calitate de raportor special independent, Johnston va face, la finalul anchetei sale, „recomandări specializate privind modul în care să ne protejăm mai bine democrația și să menținem încrederea canadienilor în ea”, a declarat premierul într-un comunicat.

Justin Trudeau s-a angajat, de asemenea, să respecte și să pună în aplicare aceste „recomandări publice, care ar putea include o anchetă oficială”, așa cum au cerut partidele din opoziție.

Numirea unui raportor special a fost anunțată la începutul lunii martie de către premier, care a numit, de asemenea, două comisii pentru a investiga posibilele ingerințe străine.

Înainte de a fi numit reprezentant al Elisabetei a II-a în Canada între 2010 și 2017, David Johnston a fost funcționar public și profesor de drept.

De asemenea, el a fost consilier al fostului premier conservator Stephen Harper în timpul instituirii unei anchete publice privind înțelegerile secrete pentru a asigura achiziționarea unui număr mare de avioane Airbus pentru Air Canada, cea mai mare companie aeriană a țării.