Joe Biden, care a făcut din reducerea prețurilor la medicamente unul dintre proiectele sale majore, și-a reluat miercuri atacurile la adresa marilor companii farmaceutice și a „profiturilor exorbitante (realizate) pe seama poporului american”, scrie AFP.

Joe BidenFoto: Chris Kleponis / UPI / Profimedia Images

„Nu am nicio problemă cu faptul că firmele fac profituri rezonabile, dar, în numele Domnului, nu pe spinarea familiilor muncitoare și a persoanelor în vârstă”, a declarat președintele american, aflat la Las Vegas.

Democratul în vârstă de 80 de ani, care pare să fi lansat deja o campanie pentru 2024, a venit să se laude cu bilanțul său în ceea ce privește scăderea prețurilor la medicamente și cu planurile sale pe această temă, în speranța de a atrage electoratul alb în vârstă, care votează mai ales dreapta.

El a reamintit că, la inițiativa sa, prețul insulinei a fost plafonat la 35 de dolari pe lună pentru persoanele de peste 65 de ani înscrise în sistemul public de asigurări de sănătate Medicare.

Președintele american a promis să extindă acest plafon la toți diabeticii, indiferent de vârstă, „inclusiv la cei 200.000 de copii care au diabet de tip 1 și care au nevoie de insulină în fiecare zi pentru a supraviețui”.

Joe Biden a salutat, de asemenea, decizia recentă a doi producători, Eli Lilly și Novo Nordisk, de a reduce puternic prețul insulinei lor în SUA.

„Americanii plătesc mai mult pentru medicamentele cu prescripție medicală decât orice altă națiune industrializată din lume. Spuneți-mi medicamentul pe care trebuie să îl luați, vă voi duce în Franța și vă va costa mult mai puțin”, a declarat el.

Joe Biden a declarat că propunerea sa de buget, prezentată săptămâna trecută și plină de promisiuni sociale, „conține măsuri (...) astfel încât la sfârșitul lunii să rămână ceva pentru cei care au muncit toată viața”.

Democratul a profitat de ocazie pentru a-i critica pe republicani, care controlează Camera Reprezentanților și care vor bloca cele mai puternice măsuri bugetare ale sale, în special cele care vizează creșterea impozitelor pentru cei mai bogați.

Conservatorii „au valori foarte diferite”, a atacat el.

Joe Biden i-a acuzat pe republicanii cei mai radicali că vor să îngroape legea privind îngrijirea medicală accesibilă, cunoscută și sub numele de „Obamacare”, după numele președintelui Barack Obama, care a negociat-o.

Acest text permite persoanelor care au deja probleme de sănătate să poată încheia o asigurare medicală în ciuda a tot ceea ce se întâmplă.