Piscinele municipale din Köln urmează exemplul Berlinului și al altor orașe germane. Femeile vor avea voie să înoate fără sutien în 13 piscine din oraș. Regulamentul se aplică de la 1 aprilie, după cum a relatat ieri Kölner Stadt-Anzeiger. Anterior au existat diverse plângeri de discriminare adresate Avocatului Poporului.

În multe piscine din Germania se poate renunța la sutienFoto: DreamsTime / Mouskie

Compania de piscine din Köln a informat ziarul local că măsura „este o reacție la o tendință socială care se conturează de ceva vreme”. „În toate zonele piscinelor din Köln se va permite ca doar organele genitale primare să fie acoperite cu costume de baie obișnuite”, a declarat purtătoarea de cuvânt, Franziska Graalmann.

Potrivit lui Graalmann, un declanșator al deciziei luate de administrațiile băilor din Köln au fost experiențele din alte orașe germane.

Decizia de la Berlin privind piscinele

Femeile vor avea voie să facă baie „topless” în piscinele interioare și exterioare din Berlin. Decizia a fost anunțată joia trecută, de Departamentul pentru Justiție și Antidiscriminare al Senatului berlinez.

Potrivit Spiegel, „după o plângere de discriminare adresată Avocatului Poporului în temeiul legii antidiscriminare, băile vor aplica în viitor regulamentul de funcționare într-o manieră corectă de gen”.

Istoricul plângerii se referă la faptul că, în decembrie anul trecut, o femeie de 33 de ani a fost rugată de personalul de supraveghere de la o piscină din Berlin-Kaulsdorf să-și acopere sânii. Când a refuzat, a fost expulzată din incinta băilor.

În plângerea sa, ea a argumentat că regulile unităților de scăldat nu conțin prevederi specifice, de gen, ci menționează doar purtarea „costumelor de baie comerciale”.

După intervenția Avocatului Poporului, înotul topless ar trebui să fie acum „posibil și pentru femei sau pentru persoanele cu sâni de femeie”. Recenta decizie asigură „drepturi egale pentru toți berlinezii, fie că sunt bărbați, femei sau non-binari” și „securitate juridică pentru personalul din spațiile de îmbăiat”, a spus Doris Liebscher, Avocata Poporului de la Berlin.

„Acum urmează să ne asigurăm că regulamentul e aplicat în mod consecvent și că nu mai sunt emise interdicții și ordine de evacuări”, a precizat Liebscher.

Ce orașe mai permit înotul fără sutien

Alte orașe germane au luat-o chiar înaintea Berlinului. Hanovra permite femeilor și persoanelor non-binare să înoate fără sutien în piscinele orașului, încă de anul trecut. Consiliul capitalei landului Saxonia Inferioară a decis modificarea regulamentului de scăldat, cu aplicare începând cu 9 decembrie 2022.

Purtătorul de cuvânt al primăriei, Udo Möller, a precizat atunci că toți oamenii au voie să facă baie topless în opt piscine municipale interioare și exterioare, din Hanovra.

Iar chiar mai devreme, din luna mai a anului trecut, toți oamenii din Göttingen au fost lăsați să înoate „topless” în bazinele municipale, inițial regulamentul aplicându-se doar în weekend.

Declanșatorul schimbării a fost o persoană non-binară, care nu se vede ca femeie sau bărbat, și care a mers să înoate fără sutien, în august 2021. Administrația piscinei a considerat persoana ca fiind femeie și, prin urmare, a invocat încălcarea regulamentului de îmbăiere. După discuții la nivel de oraș, regulamentul a fost modificat.

(foto articol: © Mouskie | Dreamstime.com)