Episcopii polonezi au anunţat marţi crearea în viitorul apropiat a unui prim „grup independent de anchetă” în cazurile de pedofilie în rândul clerului, după dezvăluirile conform cărora Ioan Paul al II-lea a acoperit preoţii pedofili înainte de a fi ales papă, informează AFP și Agerpres.

Papa Ioan Paul al II-leaFoto: Michel Gangne / AFP / Profimedia Images

Un reportaj difuzat pe postul TVN şi o carte scrisă de jurnalistul olandez Ekke Overbeek au susţinut săptămâna trecută că viitorul papă polonez a acoperit cazuri de pedofilie pe când era episcop de Cracovia, stârnind o dezbatere aprinsă între naţionaliştii aflaţi la guvernare şi Biserică pe de o parte, şi liberalii şi stânga pe de altă parte.

„Episcopii au decis să convoace un grup de experţi independenţi pentru a investiga abuzurile sexuale asupra minorilor de către anumiţi membri ai clerului din Polonia”, a declarat arhiepiscopul Wojciech Polak după o conferinţă episcopală.

„Ne-am maturizat”, a spus el, subliniind că episcopii încearcă să „examineze această problemă într-un mod cuprinzător”.

„Nu este vorba doar de papa Ioan Paul al II-lea, pe care „poate îl priveşte cel mai puţin, pentru că aceste cazuri sunt examinate în mod sistematic”, a adăugat arhiepiscopul.

Acuzațiile la adresa papei Ioan Paul al II-lea au stârnit consternare în Polonia

Până acum, Biserica Poloneză nu a creat niciodată un grup independent de investigaţii, în timp ce mass-media şi uneori chiar şi justiţia s-au plâns de refuzul accesului la arhivele sale.

În comunicatul de marţi, episcopii au denunţat „încercările întreprinse la o scară fără precedent de a discredita persoana şi opera Sfântului Ioan Paul al II-lea”.

Camera inferioară a parlamentului polonez, controlată de naţionaliştii populişti la putere, a adoptat săptămâna trecută o rezoluţie în care „condamnă cu fermitate campania ruşinoasă din mass-media... al cărei obiect este Marele Papă - Sfântul Ioan Paul al II-lea, cel mai eminent polonez din istorie”.

Ministerul polonez de Externe l-a invitat joi pe ambasadorul american la o discuţie dedicată, potrivit presei poloneze, canalului de televiziune TVN, ce aparţine grupului american Discovery care a difuzat duminică un reportaj incriminator despre fostul suveran pontif.

Cele două investigaţii jurnalistice citează documente şi mărturii directe referitoare la cazuri de pedofilie ale preoţilor, despre care ar fi avut cunoştinţă viitorul Papă Ioan Paul al II-lea.

Succesorul lui Ioan Paul al II-lea, fostul papă Benedict al XVI-lea, a fost la rândul său acuzat de protejarea unor preoți pedofili, scandalurile legate de abuzarea copiilor de către membri ai clerului zguduind din temelii Biserica Catolică în ultimul deceniu.