Ministerul taiwanez de Externe a cerut miercuri autorităţilor din Honduras să nu „ia decizia greşită" de a stabili legături diplomatice cu China, ceea ce ar duce la ruperea de facto a legăturilor cu Taipeiul, transmite AFP.

TaiwanFoto: Dreamstime.com

„Solicităm Hondurasului să reflecteze cu atenţie şi să nu cadă în capcana Chinei luând decizia greşită de a dăuna prieteniei de lungă durată dintre Taiwan şi Honduras", se arată într-un comunicat al Ministerului de Externe de la Taipei.

Preşedintele Hondurasului, Xiomara Castro, a anunţat marţi că i-a cerut ministrului de externe să iniţieze deschiderea relaţiilor oficiale cu China.

Postarea preşedintei Castro pe Twitter „nu clarifică ce fel de relaţie" vrea Honduras să aibă cu Beijingul, a remarcat analistul Raul Pineda. „Dacă este vorba de relaţii diplomatice, va duce la o ruptură cu Taiwan şi la o distanţare de Statele Unite", a adăugat el.

„În acest moment relaţiile China-SUA sunt foarte tensionate şi din acest punct de vedere ar fi o decizie foarte regretabilă", a apreciat analistul hondurian.

Pe 1 ianuarie, şeful diplomaţiei honduriene Eduardo Reina s-a întâlnit cu viceministrul chinez de externe, Xie Feng, în marja ceremoniei de învestitură a preşedintelui brazilian Luiz Inacio Lula da Silva. Pe 2 februarie, Reina a anunţat negocieri cu China pentru construirea unui baraj hidroelectric, în timp ce a negat că Tegucigalpa ar dori să recunoască diplomatic Beijingul.

Beijingul a finanţat deja un alt baraj în Honduras în valoare de 300 de milioane de dolari, inaugurat în 2021 de preşedintele de atunci Juan Orlando Hernandez.

America Latină a fost un important câmp de luptă diplomatică între Beijing şi Taipei din 1949, atunci când comuniştii au preluat puterea în China continentală şi guvernul naţionalist s-a refugiat pe insula Taiwan.

Aliniate politicii Washingtonului, ţările din America Centrală au rămas timp de decenii legate de Taiwan. Dar astăzi doar Honduras, Guatemala şi Belize menţin legături cu insula. Costa Rica (în 2007), Panama (2017), El Salvador (2018) şi Nicaragua (2021) au recunoscut Beijingul.

Doar 14 ţări din lume recunosc Taiwanul, printre care Paraguay, Haiti, Vaticanul şi câteva naţiuni insulare mici din Caraibe şi Pacific.