Ministrul Energiei din Arabia Saudită, prințul Abdulaziz bin Salman, a declarat marți, într-un interviu acordat Energy Intelligence, că alianța OPEC+ va respecta până la sfârșitul anului reducerile de producție convenite în octombrie, citează Reuters.

Printul Abdulaziz bin SalmanFoto: Vladimir Astapkovich / Sputnik / Profimedia

„Sunt unii care continuă să creadă că vom ajusta acordul ... Eu le spun că trebuie să aștepte până vineri, 29 decembrie 2023, pentru a le demonstra angajamentul nostru față de actualul acord.”, a declarat el pentru Energy Intelligence

Prințul Abdulaziz a mai spus că proiectul de lege NOPEC propus de Senatul SUA este un concept diferit de plafoanele de preț care au fost impuse de țările occidentale Moscovei din cauza invaziei din Ucraina, dar care au un impact potențial similar asupra pieței petrolului.

Săptămâna trecută, senatorii americani din ambele partide politice au reintrodus așa-numitul proiect de lege privind interzicerea cartelurilor producătoare și exportatoare de petrol, sau NOPEC (No Oil Producing and Exporting Cartels).

Dacă va fi adoptată, aceasta ar modifica legislația antitrust din SUA pentru a revoca imunitatea suverană care a protejat membrii alianței OPEC+ și companiile petroliere naționale ale acestora de procese legate de coluziunea prețurilor.

Au existat mai multe încercări de adoptare a proiectului de lege NOPEC de-a lungul a peste două decenii.

„Proiectul de lege NOPEC nu recunoaște importanța menținerii capacității de rezervă și consecințele nepăstrării capacității de rezervă asupra stabilității pieței”, a spus el.

Proiectul de lege NOPEC ar submina investițiile în capacitatea petrolieră și ar determina scăderea ofertei globale, a spus el, iar orice plafonare a prețurilor ar avea un efect similar.

Prințul a spus că plafoanele de preț, indiferent dacă ar fi impuse unei țări sau unui grup de țări, ar duce la „contrareacții individuale sau colective cu consecințe intolerabile sub forma unei volatilități și instabilități masive”.

„Dacă ar fi impusă o plafonare a prețurilor la exporturile de petrol saudite, nu vom vinde petrol oricărei țări care impune o plafonare a prețului pentru aprovizionarea noastră și vom reduce producția de petrol și nu aș fi surprins dacă și alții ar face același lucru.”, a spus ministrul.

Grupul celor șapte țări, Uniunea Europeană și Australia au implementat plafonarea prețului pentru încărcăturile maritime de petrol rusesc la 5 decembrie, stabilindu-l la 60 de dolari pe baril. Rusia a declarat că va reduce oferta cu 500.000 de barili pe zi (bpd) începând cu luna martie.

Prințul Abdulaziz a mai spus că creșterea cererii globale va depăși actuala capacitate de rezervă globală, în timp ce rezervele de urgență se află la un minim istoric. „De aceea, este esențial să se pună în aplicare politici care să sprijine investițiile necesare pentru a crește capacitatea de rezervă în timp util și să se mențină stocurile de urgență globale la un nivel adecvat și confortabil”, a argumentat el.

În pofida previziunilor privind creșterea economică globală, prințul a declarat că persistă incertitudinea cu privire la perspectivele de redresare a cererii, pe măsură ce China se deschide după politicile stricte de zero Covid. Un alt semn de întrebare a fost cât de agresiv vor crește băncile centrale ratele pentru a domoli inflația, a spus el.