Statele Unite şi sateliţii săi încearcă să creeze focare de tensiune în Republica Moldova şi Georgia, pentru o confruntare geopolitică cu Rusia, a declarat marţi Aleksandr Gruşko, adjunct al ministrului de externe al Rusiei, relatează TASS.

Aleksandr GruşkoFoto: Valeriy Sharifulin / Sputnik / Profimedia Images
  • „Bineînţeles, suntem îngrijoraţi de totul, suntem îngrijoraţi de situaţia din Georgia şi de cea din Moldova, deoarece acestea sunt ţări aflate departe de America, dar în care (SUA) încearcă să le dicteze ce să facă sau să nu facă.
  • Vedem că SUA şi sateliţii lor încearcă să creeze din ce în ce mai multe focare noi de tensiune de-a lungul graniţelor noastre şi încearcă să organizeze un fel de competiţie geopolitică în aceste zone care sunt esenţiale, chiar şi din motive geografice, pentru interesele de securitate ale Federaţiei Ruse", a declarat Aleksandr Gruşko, răspunzând unei întrebări din partea TASS, scrie news.ro.

În acelaşi timp, diplomatul a subliniat că evenimentele din aceste ţări demonstrează „atitudinea neocolonială" a statelor occidentale.

„Ele (ţările occidentale) pornesc de la premisa că doar ele au dreptul să dicteze ce trebuie făcut. Este absolut - subliniez din nou - o abordare neocolonială", a adăugat Gruşko.

Occidentul acuză, la rândul său, Moscova că intervine şi vrea să destabilizeze situaţia în foste republici sovietice care vor să se elibereze de tutela rusă şi să se apropie de standardele democratice occidentale.

De altfel, Moscova a avertizat de mai multe ori că Republica Moldova şi Georgia riscă să se transforme într-o nouă Ucraina.

Duminică, şeful Poliţiei Naţionale din Republica Moldova, Viorel Cernăuţean, a declarat că serviciile speciale ale Federaţiei Ruse ar fi intenţionat să destabilizeze situaţia în Republica Moldova, inclusiv în cadrul mitingului convocat în ziua respectivă la Chişinău.