Peste 130 de deputaţi au semnat o petiţie în favoarea creării unui impozit asupra averii celor foarte bogaţi la scară internaţională pentru a participa „la tranziţia ecologică şi socială”, relatează AFP.

Uniunea EuropeanaFoto: Amer Ghazzal / Shutterstock Editorial / Profimedia

„Ceea ce am reuşit să realizăm pentru multinaţionale, trebuie să facem acum pentru marile averi”, scriu, într-un articol publicat în Le Monde, Aurore Lalucq (grupul S&D din PE, stânga) şi economistul Gabriel Zucman, printre iniţiatorii acestei campanii.

„Propunerea noastră este simplă: instaurarea unui impozit progresiv asupra averii celor foarte bogaţi la scară internaţională pentru a reduce inegalităţile, participând în acelaşi timp la investiţiile necesare tranziţiei ecologice şi sociale”, explică eurodeputata şi economistul, expert recunoscut în evaziune fiscală şi taxarea veniturilor mari.

Autorii menţionează ideea unui impozit de 1,5% începând de la o avere de 50 de milioane de dolari, afirmând însă că nivelul exact al impozitului ar trebui să fie decis „colectiv şi democratic”.

Aurore Lalucq şi Gabriel Zucman fac apel la OCDE şi ONU să lanseze negocieri privind introducerea acestui impozit şi cer Uniunii Europene să acţioneze.

Ei afirmă că în 2018, Elon Musk, pe atunci al doilea om cel mai bogat din lume, „nu a plătit un cent în impozite federale” şi că în Franţa, „cele mai bogate 370 de familii nu sunt taxate decât cu circa 2 până la 3%”.

Petiţia lor a fost semnată în principal de deputaţi europeni ecologişti şi de stânga, de circa zece economişti şi de ONG-uri internaţionale, între care şi Oxfam.

Pentru a-şi susţine propunerile, Aurore Lalucq şi Gabriel Zucman citează exemplul impozitului minim de 15% asupra beneficiilor multinaţionalelor, la care au aderat aproape 140 de ţări „când toată lumea repeta că este imposibil”. (Agerpres)