Moscova nu a fost informată cu privire la progresul anchetei privind exploziile de anul trecut de la gazoductele Nord Stream și a predat Națiunilor Unite un raport care să dovedească acest lucru, a declarat marți un diplomat de rang înalt, informează Reuters.

Scurgere de gaze Nord StreamFoto: Handout / AFP / Profimedia

Rusia a pregătit un „document oficial" bazat pe corespondența sa cu Danemarca, Suedia și Germania și a dat copii ale acestuia Consiliului de Securitate al ONU și Adunării Generale a ONU, a declarat Dmitri Polianski, ambasadorul adjunct al Rusiei la ONU.

„Documentele le permit colegilor noștri de la ONU să verifice că afirmațiile potrivit cărora aceste țări ne-au informat despre progresul investigațiilor lor nu sunt adevărate", a declarat Polyanski.

Exploziile din 26 septembrie la gazoductele care leagă Rusia de Germania au avut loc în zonele economice exclusive ale Suediei și Danemarcei.

Danemarca, Germania și Suedia au declarat Consiliului de Securitate într-o scrisoare comună din februarie că „autoritățile ruse au fost informate cu privire la investigațiile în curs" de către autoritățile lor naționale.

Nord Stream 1 și Nord Stream 2, fiecare formată din două conducte, au fost construite de Gazprom, controlată de statul rus, pentru a pompa 110 miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an către Germania pe sub Marea Baltică.