Premierul britanic Rishi Sunak a modernizat reţeaua electrică locală dintr-o zonă din North Yorkshire pentru ca aceasta să facă față consumului mare de energie al piscinei sale private, care are sistem de încălzire, relatează The Guardian.

Premierul britanic Rishi SunakFoto: Leon Neal / AFP / Profimedia Images

În timp ce mulţi britanici se confruntă cu facturi crescute la electricitate şi încearcă să-şi limiteze consumul de energie, echipamente suplimentare au fost instalate recent într-o zonă din North Yorkshire pentru a oferi capacitate suplimentară de la reţeaua naţională la reşedinţa de acolo a premierului.

Îmbunătăţirile au venit după construcţia unei noi piscine încălzite, a unei săli de sport şi a unui teren de tenis la reşedinţa unde Sunak stă în weekenduri. Inginerii au fost nevoiţi să instaleze o cantitate substanţială de echipamente şi o nouă conexiune la reţeaua naţională care trece peste câmpuri deschise.

Sunak va acoperi personal costul lucrărilor de modernizare a reţelei electrice – probabil zeci de mii de lire sterline – în plus faţă de costul consumului de energie pentru piscină.

Lucrările de construcţie la piscina privată de 12 metri (40 ft) a lui Sunak s-au terminat în contextul în care multe piscine publice, inclusiv în zona sa locală, sunt forţate să îşi reducă programul de funcţionare din cauza costurilor crescute cu energia. Comisia de cultură a Camerei Comunelor a cerut guvernului să ofere ajutor suplimentar piscinelor în viitorul buget, sugerând că 350 de piscine s-au închis sau şi-au redus programul ca urmare a costurilor energiei.

Reşedinţa de circumscripţie a lui Sunak este un conac impunător, cu grădini mari şi un lac privat.

Noua piscină a lui Sunak a fost construită pe un teren agricol care până de curând era folosit pentru păşunat.

Potrivit The Guardian, se pare că Sunak a plătit pentru lucrările de la reşedinţă din fonduri personale şi nu există nicio sugestie că el şi-a folosit statutul pentru a primi tratament preferenţial de la Northern Powergrid. Dezvoltatorii şi firmele plătesc adesea pentru modernizarea reţelei locale atunci când construiesc clădiri noi.