Iranul și Statele Unite au ajuns la un acord pentru schimbul de prizonieri, a declarat duminică ministrul iranian de externe Hossein Amirabdollahian la televiziunea de stat, adăugând că speră ca schimbul să aibă loc în curând, transmite Reuters.

Steagul IranuluiFoto: DreamsTime / Donfiore

„În ceea ce privește problema schimbului de prizonieri între Iran și SUA, am ajuns la un acord în ultimele zile și, dacă totul merge bine din partea SUA, cred că vom asista la un schimb de prizonieri în scurt timp", a declarat Amirabdollahian.

„De partea noastră totul este gata, în timp ce SUA lucrează în prezent la coordonarea tehnică finală", a adăugat el.

Unul dintre americanii deținuți în Iran este Siamak Namazi, un om de afaceri cu dublă cetățenie, americană și iraniană, care a fost condamnat în 2016 la 10 ani de închisoare pentru spionaj și cooperare cu guvernul american.

Emad Sharghi, un om de afaceri iraniano-american care a fost arestat pentru prima dată în 2018, când lucra pentru o companie de investiții în tehnologie, este, de asemenea, încarcerat în Iran, la fel ca și ecologistul iraniano-american Morad Tahbaz, care deține și cetățenia britanică.

Surse iraniene au declarat pentru Reuters că două țări din regiune au fost implicate în seria de discuții indirecte între Teheran și Washington pentru eliberarea prizonierilor.

De ani de zile, Teheranul a încercat să obțină eliberarea a peste o duzină de iranieni aflați în Statele Unite, inclusiv a șapte cetățeni iraniano-americani, a doi iranieni cu rezidență permanentă în SUA și a patru cetățeni iranieni fără statut legal în Statele Unite.

(foto DreamsTime.com)