Paza de coastă italiană a lansat vineri mai multe operațiuni pentru a salva sute de migranți înghesuiți la bordul mai multor ambarcațiuni în largul țărmului Italiei, la mai puțin de două săptămâni după ce cel puțin 73 de persoane s-au înecat într-un naufragiu, potrivit Reuters.

Multi dintre migrantii salvati in Mediterana ajung in LampedusaFoto: Ximena Borrazas/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

„Peste 1.000 de persoane sunt în pericol”, a precizat paza de coastă într-un comunicat.

Președintele regiunii sudice Calabria, Roberto Occhiuto, a declarat că un total de aproximativ 1.300 de migranți se aflau la bordul unor ambarcațiuni despre care forța de frontieră a Uniunii Europene, Frontex, a avertizat că ar putea avea probleme.

Trei ambarcațiuni ale pazei de coastă încercau să descarce aproximativ 500 de migranți înghesuiți pe o navă aflată la 110 km la sud de orașul calabrez Crotone - aproape de locul dezastrului din 26 februarie.

Paza de coastă a declarat că a trimis, de asemenea, câteva ambarcațiuni pentru a salva aproximativ 800 de migranți aflați la bordul altor două nave aflate mai departe în largul mării. O navă a marinei italiene se îndrepta, de asemenea, cu toată viteza spre zonă pentru a da o mână de ajutor.

„Operațiunile de salvare ... sunt deosebit de complexe din cauza numărului mare de persoane aflate la bordul ambarcațiunilor în derivă”, a declarat paza de coastă.

Într-un incident separat, mai devreme vineri, paza de coastă a preluat aproape 500 de migranți în apropierea insulei Lampedusa din sudul Italiei, a relatat presa locală.

„În ultimele zile, am observat o creștere a tentativelor de a traversa Mediterana Centrală”, a declarat Frontex pentru Reuters într-o declarație scrisă.

„Numai de ieri, avioanele și dronele noastre au detectat 20 de ambarcațiuni cu sute de persoane care se îndreptau spre țărmurile italiene. Condițiile meteo se vor deteriora în următoarele ore”, spune Frontex.

Capacitățile de salvare a migranților pe mare ale Italiei au fost analizate în urma naufragiului din 26 februarie din largul Calabriei. Cadavrul unui băiat a fost recuperat vineri, ceea ce a dus numărul morților la 73, mulți migranți fiind încă dați dispăruți.