Poliția canadiană a anunțat joi că investighează acuzații potrivit cărora două centre din zona Montrealului sunt folosite ca „secții de poliție” susținute de statul chinez pentru a intimida sau hărțui canadienii de origine chineză, relatează Reuters.

Politia canadianaFoto: Canadian Press / Shutterstock Editorial / Profimedia

Ancheta vine în contextul intensificării unor acuzații de ingerință a Chinei în afacerile interne ale Canadei, inclusiv acuzații făcute de Ottawa că Beijingul a încercat să influențeze ultimele două serii de alegeri canadiene. China a negat aceste acuzații.

„Desfășurăm acțiuni ale poliției menite să detecteze și să întrerupă aceste activități criminale susținute de state străine, care pot amenința siguranța persoanelor care locuiesc în Canada”, a declarat într-un comunicat Poliția Regală Canadiană (RCMP) din Quebec.

Țări precum Statele Unite și Țările de Jos au efectuat anchete similare în urma unui raport din septembrie al Safeguard Defenders, o organizație europeană pentru drepturile omului, care detaliază prezența a zeci de „stații de serviciu” ale poliției chineze în marile orașe la nivel global.

În noiembrie, RCMP a lansat, de asemenea, o anchetă asupra unor rapoarte similare despre „secții de poliție” chinezești în zona Toronto. RCMP din Ontario nu a răspuns joi la o solicitare de informații despre acea anchetă.

Comisarul adjunct al Poliției Regale Michael Duheme a declarat săptămâna trecută unei comisii parlamentare că agenția „a derulat acțiuni deschise” care au dus la încetarea operațiunilor la patru presupuse secții de poliție chinezești.

Ambasada Chinei din Ottawa nu a răspuns unei solicitări de comentarii. S-a spus anterior că există centre în afara Chinei conduse de voluntari locali, nu de ofițeri de poliție chinezi, care au scopul de a ajuta cetățenii chinezi să-și reînnoiască documentele și să ofere alte servicii în timpul pandemiei de COVID-19.