Partidul de guvernământ de la Varșovia a condamnat joi cu fermitate o campanie „rușinoasă” care îl vizează pe răposatul Papă Ioan Paul al II-lea, acuzat de mass-media că a acoperit pedofilia în biserica poloneză înainte de a fi ales la Sfântul Scaun în 1978, potriviit AFP.

Cazul Emanuela OrlandiFoto: Vandeville Eric/ABACA / Shutterstock Editorial / Profimedia

Camera inferioară a parlamentului polonez, controlată de naționaliștii populiști aflați la putere, a adoptat joi o rezoluție în care „condamnă cu fermitate campania rușinoasă din mass-media (...) al cărei subiect este Marele Papă - Sfântul Ioan Paul al II-lea, cel mai proeminent polonez din istorie”.

Rezoluția a fost adoptată în principal de parlamentari din partidul de guvernământ Lege și Justiție (PiS), precum și de alte partide de dreapta. Opoziția liberală nu a participat la vot, iar stânga a votat împotrivă.

Adoptarea textului a urmat difuzării unui reportaj televizat duminică la TVN și publicării miercuri a unei cărți scrise de un jurnalist olandez, care susțin că viitorul suveran pontif polonez a acoperit cazuri de pedofilie în Biserica Catolică pe vremea când era episcop de Cracovia.

„Sfântul Ioan Paul al II-lea are un loc special în istoria Poloniei și a Europei. Susținerea sa decisivă a dreptului la libertate al patriei noastre printre națiunile Europei, apărarea drepturilor națiunii noastre, l-au făcut pe Sfântul Părinte cel mai important părinte al independenței Poloniei”, au scris autorii rezoluției.

La rândul său, președintele episcopatului polonez, arhiepiscopul Stanislaw Gadecki, a cerut joi „tuturor oamenilor de bunăvoință să nu distrugă (...) moștenirea lui Ioan Paul al II-lea”.

Potrivit acestuia, ca urmare a deciziilor lui Ioan Paul al II-lea, „Biserica a depus un efort decisiv pentru a crea structuri și a dezvolta proceduri clare pentru a garanta siguranța copiilor și a tinerilor, pentru a-i pedepsi în mod corespunzător pe autorii de infracțiuni sexuale și, mai ales, pentru a-i ajuta pe cei răniți”.

În aceeași zi, Ministerul polonez de Externe l-a „invitat” pe ambasadorul american la un interviu, potrivit presei poloneze. Postul de televiziune TVN, care a difuzat reportajul, aparține grupului american Discovery.

Într-o declarație în care anunță „invitarea” ambasadorului american, ministerul a afirmat că efectele potențiale ale acțiunilor postului de televiziune „sunt identice cu obiectivele războiului hibrid care vizează să provoace diviziuni și tensiuni în societatea poloneză”.

Cele două investigații jurnalistice citează documente și mărturii directe ale unor cazuri de pedofilie în rândul preoților, despre care viitorul Papă Ioan Paul al II-lea ar fi fost la curent.