Un căpitan al marinei italiene a fost găsit vinovat, joi, de vânzarea de informații secrete sau confidențiale NATO Rusiei și condamnat de un tribunal militar la 30 de ani de închisoare, relatează Reuters.

Ambasada Rusiei din ItaliaFoto: Andreas SOLARO / AFP / Profimedia

Walter Biot, în vârstă de 56 de ani, a fost arestat în 2021, în timp ce dădea informații unui angajat al ambasadei ruse într-o parcare din Roma.

Ulterior, Italia a expulzat doi diplomați ruși și l-a acuzat pe Biot că a vândut documente, inclusiv documente clasificate NATO, pentru 5.000 de euro.

Avocatul său a spus că Biot nu a predat niciun material sensibil și a anunțat joi că va ataca verdictul. Procurorul militar a cerut o pedeapsă pe viață.

„Biot a făcut comerț cu secrete și a fost prins în flagrant”, a declarat joi procurorul. „A arătat un grad ridicat de neloialitate și abilitate criminală, dar și lăcomie”.

O instanță a detaliat anul trecut câteva dintre acuzațiile împotriva lui Biot, când i-a respins cererea de eliberare în așteptarea procesului.

A vândut zeci de documente secrete NATO

Acesta a spus că a dat contactului său rus un card de memorie care conținea 181 de fotografii cu documente și imagini de pe computerul său. Dintre acestea, 47 ar fi fost marcate drept „secrete NATO” și 57 „confidenţiale NATO”.

Presa italiană a spus că printre documente se numără și informații despre războiul împotriva militanților islamiști din Libia și Siria.

Procurorii au spus că Biot a fost surprins de camerele de supraveghere în trei ocazii separate, în martie 2021, făcând fotografii cu telefonul său la imagini de pe ecranul computerului său de birou.

La momentul arestării sale, Biot avea gradul de căpitan de fregată, dar lucra la departamentul ministerului apărării însărcinat cu dezvoltarea politicii de securitate națională și gestionarea relațiilor cu aliații Italiei.

Avocatul lui Biot a spus că clientul său nu a fost motivat ideologic și nu a predat niciodată documente care ar putea „pune Italia sau alte țări în pericol”.